Vijest

Sud BiH odbio molbe Solaka i Hodžića za odgodu izvršenja kazne

29. Februara 2024.13:04
Državni sud odbio je molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, pravosnažno osuđenih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, dok još uvijek nije donio odluku po molbi Fadila Novalića.

Fikret Hodžić i Fahrudin Solak. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog suda su potvrdili za Detektor da su Solakove i Hodžićeve molbe odbijene te da na njih postoji pravo žalbe u roku od tri dana. Dodali su i da žalba odgađa izvršenje kazne.

Također su potvrdili da je i Novalić uložio molbu za odgodu izvršenja kazne.

“Sud je zaprimio molbu advokata osuđenog Fadila Novalića za odgodu početka izdržavanja kazne zatvora. Još uvijek nije donesena odluka“, navodi se u odgovoru Suda.

Detektor je prije tri dana izvijestio da su Solak i Hodžić uputili molbe za dogodu izvršenja kazni.

Solak je danas nakon hitne sjednice Vlade FBiH koja je održana telefonskim putem razriješen dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, sa 26. januarom.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Istom odukom bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Lamija Grebo