Vijesti


Velik broj uslovnih i oslobađajućih presuda za nasilje nad ženama 8. Marta 2024. Vijest “Žene su ljute, neće više da ćute“ slogan je pod kojim je u Banjaluci održan Osmomartovski marš kojim je desetak nevladinih organizacija još jednom ukazalo na femicid, porodično i nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini, ističući da pravosudni organi ne odgovaraju adekvatno na prijave zločina.
Žrtve ratne torture u Republici Srpskoj uključene u poziv za banjsku rehabilitaciju 8. Marta 2024. Vijest Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je data saglasnost za raspisivanje Projekta banjske rehabilitacije za ratne vojne invalide, članove porodica poginulih boraca i, po prvi put, žrtve ratne torture u ovom entitetu.
Počelo suđenje bivšem uposleniku Državnog tužilaštva 8. Marta 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Optužbe i Odbrane, počelo je suđenje Mustafi Vrapcu, nekadašnjem uposleniku Državnog tužilaštva, zbog krivotvorenja službene isprave i primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Sutkinja Azra Miletić potražuje od države preko 200.000 maraka odštete 7. Marta 2024. Vijest Azra Miletić, penzionisana sutkinja Državnog suda, tužila je Bosnu i Hercegovinu za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog krivičnog postupka koji je protiv nje vođen od januara 2016. do kraja 2021. godine, potvrđeno je za Detektor.
Šojić i Jokić Uložena žalba na oslobađajuću presudu Draganu Šojiću 7. Marta 2024. Vijest Državno tužilaštvo uložilo je žalbu na presudu kojom je Dragan Šojić, bivši direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti, potvrđeno je za Detektor.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca 7. Marta 2024. Vijest Viši sud u Beogradu donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca, kojem se sudilo za učešće u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993. godine, saznaje Detektor.
Performans “Osmijeh stida” za jačanje marginaliziranih žena pogođenih sukobima 6. Marta 2024. Vijest Premijerom umjetničkog performansa “Osmijeh stida“ Ane Marije Tomić i panel–diskusijom upriličenom u Sarajevu povodom Međunarodnog dana žena, promovisan je inkluzivni i nediskriminatorni narativ o potrebama žena pogođenih sukobima, ali i drugim margalinaliziranim grupama za čije je traume neophodno iznalaziti nove metode izlječenja kroz umjetnost, kako bi njihov glas doprinio izgradnji mira i ravnopravnosti.
Pudar: Zaposlenici BHANSA-e negirali potpise na predočenim dokumentima 6. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), zaposlenici ove institucije su negirali potpise na blagajničkim dokumentima koje im je predočilo Državno tužilaštvo, tvrdeći da nisu zaprimili eure koji su navedeni.
Dodik i Lukić: Saslušan svjedok iz SIPA-e, od dva se odustalo 6. Marta 2024. Suđenje Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za nepoštovanje odluka visokog predstavnika ispričao je kako je preduzimao službene radnje tokom istrage u ovom predmetu.
Sudija Emir Korda osuđen na godinu zatvora 6. Marta 2024. Suđenje Emir Korda, sudija Osnovnog suda u Foči, prvostepenom je presudom proglašen krivim za krivično djelo “povrede zakona od strane sudije ili tužioca”, te mu je izrečena kazna od godinu dana zatvora.