Vijest

Usvojeni Pravilnik i Prijedlog reformskog programa VSTV-a

28. Februara 2024.16:34
Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) jednoglasno su usvojili Prijedlog reformskog programa ove institucije za period 2024-2026. godine, uprkos zahtjevu Delegacije Evropske unije u BiH, koji je stigao nepotpisan pola sata pred početak sjednice, da se ta tačka odgodi za narednu sjednicu.
Sjednica VSTV-a BiH. Foto: BIRN BiH

Kratkim izlaganjem programa navedeno je, između ostalog, da se predložene mjere fokusiraju na unapređenje sistema odgovornosti predsjednika sudova i glavnih tužilaca, s naglaskom na procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije. Pored toga, navedeno je i da su mjere fokusirane na unapređenje postupka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija koje treba biti utemeljeno na objektivnim kriterijima, te unapređenje transparentnosti disciplinskog postupka.

“Osobno mislim da je najmanje bitno hoćemo li prijedlog usvojiti danas ili sljedeće sedmice, puno je bitniji odnos međunarodnih partnera prema nama. Da mi je vidjeti bilo gdje u svijetu da će pola sata prije, bez potpisa, poslati ovakav mail. To je podcjenjivački prema ovoj insituciji”, kazao je član Vijeća Davor Martinović.

Predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija objasnio je da su prethodna dva dana očekivali povratnu informaciju Delegacije Evropske Unije u BiH, ali da je njihov odgovor na prijedlog stigao tek pola sata prije početka sjednice.

Sanela Gorušanović-Butigan kazala je da je, analizirajući pismo koje su dobili, primijetila da su sve navedene razloge i sugestije – koji se odnose na borbu protiv ogranizovanog kriminala i korupcije, transparentnost i integritet – već uvrstili u prijedlog i ne vidi razlog za odlaganje njegovog usvajanja.

“Ne vidim ništa novo što nije navedeno, niti što se nije radilo u prethodnom periodu. Samo nam je ove godine startna pozicija drugačija – da se ne širimo, nego da navedemo mjere koje ćemo raditi. Ne vidim šta možemo dobiti odlaganjem usvajanja”, kazala je ona.

Stalne komisije za legislative i etiku, integritet i odgovornost sudija i tužilaca VSTV-a BiH iznijele su komentare međunarodnih partnera na Pravilnik VSTV-a u vezi s izvještavanjem o imovini i interesima.

Veći dio komentara se odnosio na tehničke izmjene te učešće stručnjaka za vanjsko praćenje, način njihovog izbora, kao i njihovu uključenost u cijeli proces, uljučujući i provjeru. Pravilnik je usvojen bez diskusije, nakon čega će biti objavljen javno. Ovaj pravilnik je bio neophodan za formiranje Odjela za provedbu po izvještajima, u skladu s kojim bi se trebali zaposliti stručnjaci.

“Prije 23. marta ćemo imenovati određeni broj, ako gledamo samo na tu odredbu, nema smetnji za preuzimanje dužnosti, ali imamo i mogućnost upravnog spora što bi otežalo”, kazao je Lagumdžija.

Detektor je ranije analizirao da rok koji je je usvojen na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, do 23. marta, neće biti dovoljan da omogući imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija tokom ove godine, što bi moglo dovesti do blokiranja rada određenih institucija.

Vijeće je bez rasprave usvojilo Nacrt izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, uz napomenu da su moguće izmjene nakon očitovanja Delegacije Evropske unije u BiH, a da se finalno usvajanje planira na sljedećoj sjednici.

Azra Husarić Omerović