Vijesti


Sve neophodnija zaštita novinarskog rada i čitalaca u online prostoru 6. Marta 2024. Vijest Lični podaci su svakodnevna meta cyber kriminalaca i mediji nisu izuzeti od ovih napada, rečeno je tokom radionice za novinare i medijske radnike “Secure the story / Osiguraj priču”, na kojoj su predstavljeni i alati za zaštitu i sigurnu komunikaciju u online prostoru, ali i provjeru činjenica.
Za dvadeset dana mogao bi zastarjeti predmet za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića 6. Marta 2024. Vijest Za dvadeset dana nastupa po zakonu apsolutna zastara u predmetu koji je po treći put počeo na Osnovnom sudu u Banjoj Luci protiv banjalučkih kriminalističkih tehničara Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, optuženih za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića, ukoliko do tada ne bude donesena presuda i eventualno završeno razmatranje žalbi.
Potvrđena osuđujuća presuda za ubistvo civila u Ključu 6. Marta 2024. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom se Milenko Macanović osuđuje na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Ključu 1992. godine.
Fadil Novalić zatražio pomilovanje 6. Marta 2024. Vijest Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje traži razmatranje molbe Fadila Novalića, potvrđeno je za Detektor.
Disciplinski postupak protiv tužiteljice u Sarajevu zbog naredbe o neprovođenju istrage 5. Marta 2024. Vijest Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) počeo je disciplinski postupak protiv Aide Topalović, tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koja se tereti da je donijela naredbu o neprovođenju istrage o ugrožavanju sigurnosti bez da je saslušala oštećenu, koja je kasnije ubijena.
Neusklađenost i nedostaci zakonodavstva sprečavaju adekvatne odgovore na cyber kriminal 5. Marta 2024. Vijest Neusklađenost i nedostaci zakonodavstva te manjak resursa i stručnjaka samo su neki od izazova koji sprečavaju pravosuđe i istražne organe da adekvatno odgovore na krivična djela u digitalnom prostoru, zaključeno je na stručnom seminaru “Dokazivanje krivičnih djela cyber kriminala i elektronski dokazi“, održanom u Sarajevu. 
Ponovo odgođen disciplinski postupak protiv sudije iz Velike Kladuše 5. Marta 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odbilo je zahtjev Ekrema Šarića, sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši, u kom je zatražio izuzeće svih članova Disciplinske komisije i disciplinske tužiteljice, zbog čega je odgođeno pripremno ročište u postupku koji je pokrenut protiv njega.
sudnica Ključo: S optuženim otputovao u Siriju prije 12 godina 5. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za učešće na stranom ratištu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2012. godine otputovao s optuženim Vildanom Ključom u Siriju.
Fikret Hodžić se žalio na odluku Suda BiH 5. Marta 2024. Vijest Fikret Hodžić, koji je pravosnažno osuđen s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, uložio je žalbu na odluku kojom mu je odbijena odgoda izvršenja kazne zatvora, saopšteno je iz Državnog suda.
Nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću – poruka preživjelih sa izložbe “Lično“ 4. Marta 2024. Vijest Na izložbi portreta žrtava rata – heroja mira “Lično”, fotografa Velije Hasanbegovića, postavljenoj u holu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poručeno je da su žrtve – bez obzira s koje strane dolaze – iste, te da nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću.