Suđenje

Memić i ostali: Počelo suđenje za zloupotrebe u građevinskim poslovima

4. Marta 2024.14:30
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvoro zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima.
Senaid Memić s braniocem Nerminom Mulalićem. Foto: BIRN BiH

Na početku ročišta razdvojen je predmet u odnosu na Adnana Ćenanovića, a predsjedavajuća Vijeća Kantonalnog suda Adisa Zahiragić je kazala da optuženi ponovo nije pristupio zbog bolesti i da to može uticati na efikasnost sudskog postupka, čemu se nisu protivili Tužilaštvo i Odbane.

Optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti bivšeg načelnika općine Ilidža Memića, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Azru Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Čitajući optužnicu, tužiteljica Medina Džerahović je navela da je Memić s ostalim uposlenicima – od 2015. do 2017., nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta “Panamera“ prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta, koji uključuje prizemlje i četiri sprata u skladu s planskim dokumentima, na zahtjev investitora – u martu 2015. omogućio gradnju sedam spratova, iako je prema Regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri sprata.

Tužiteljica je pročitala da su Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori  Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Džerahović je kazala da su Memić, Eterović i Mulaosmanović, postupajući po zahtjevu investitora “Malak Group“ – neposredno prije 2013. godine, u zahtjevu iz decembra 2014. – izmijenili i dopunili urbanističku saglasnosti s ciljem da investitoru pribave korist.

Prema navodima optužnice koju je pročitala tužiteljica, oni se terete i da su vlasniku ugostiteljske radnje “Brajlović“ na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

“Time su počinili urbicid“, kazala je tužiteljica.

Tužiteljica je, iznoseći uvodne riječi, kazala da Tužilaštvo planira saslušati 38 svjedoka, dva vještaka, te uložiti preko 370 materijalnih dokaza i da je ovaj postupak enklatantan primjer kako nastaje i opstaje građevinski kriminal.

“Memić je primjer kako se manifestuje moć i stavlja iznad zakona, čime je zloupotrijebio svoj položaj tokom cijelog mandata“, kazala je tužiteljica.

Memićev branilac Nermin Mulalić je u ime svih Odbrana kazao da svjedoci i dokazi koje je Tužilaštvo predložilo ukazuju na činjenice, dokumente i pravilnike koje oni ne spore da su tačni, ali da ne uzima u obzir druge okolnosti u kojima su se ti dokumenti primjenjivali.

“Radi se o propisima iz oblasti rada lokalnih zajednica, statuti Općine Ilidža, pravilnik o unutrašnjoj organizaciji – svi se spominju u optužnici – ali smo danas čuli samo mali segment onoga što je relevatno za ovaj predmet“, kazao je Mulalić.

On je dodao da niko u ovom predmetu ne može biti oglašen krivim za djela koja im se stavljaju na teret i da će Odbrana to dokazati u toku postupka.

“Parafrazirat ću jednog od svjedoka koji kaže da je opći trend u općini Ilidža, kao i u drugim općinama u Gradu, bio da se izađe u susret investitoru, naravno u okviru zakonskih propisa, ali u cilju razvoja lokalne zajednice i investitaranja“, rekao je on.

Suđenje će se nastaviti 1. aprila, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Kantonalnog tužilaštva.

Azra Husarić Omerović