Vijesti


Sutkinja iz Banje Luke sankcionisana smanjenjem plate 27. Februara 2024. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela je odluku kojom je sutkinja Osnovnog suda Banja Luka Radmila Medaković sankcionisana smanjenjem plate od deset posto na period od četiri mjeseca zbog neopravdanog kašnjenja u izradi sudskih odluka.
Podignuta optužnica za vrijeđanje djece stradale u Vitezu 27. Februara 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Samira Nukića, koji se tereti da je, javnim objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.
Delimustafić i ostali: Zatražen izvod iz registra za optužena pravna lica 27. Februara 2024. Suđenje Početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima – za organizovani kriminal, nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela – ponovo je odgođen, a Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda je od Tužilaštva zatražilo dostavu izvoda iz registra za optužena pravna lica kako bi ih Sud mogao kontaktirati i utvrditi ko su im pravni zastupnici.
Odugovlačenje suđenja umanjuje nadu za pravdom porodica ubijenih u Štrpcima 27. Februara 2024. Vijest Trideset i jednu godinu nakon zločina u Štrpcima kod Višegrada još uvijek nisu osuđeni svi počinioci, a porodice ubijenih i nestalih putnika nezadovoljne su odugovlačenjem suđenja, kao i neadekvatnom memorijalizacijom i statusom civilnih žrtava rata u Srbiji.
BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Zašto predlaganje Momira Talića za Ključ grada Banjaluke nije krivično djelo 26. Februara 2024. Vijest Banjalučki Gradski odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je da ovogodišnji Ključ grada, s poveljom “Počasni građanin grada Banjaluke”, posthumno bude dodijeljen Momiru Taliću, haškom optuženiku koji je preminuo prije nego je suđenje okončano. BIRN BiH objašnjava zbog čega se ovime ne krše zabrane o slavljenju ratih zločinaca.
Solak i Hodžić traže odgodu odlaska u zatvor 26. Februara 2024. Vijest Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, pravosnažno osuđeni za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, podnijeli su Sudu Bosne i Hercegovine molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.
Provjera činjenica najbolji novinarski alat za borbu protiv ruskih dezinformacija, poručeno na konferenciji u Sarajevu 23. Februara 2024. Vijest Ruske dezinformacije i kanale kojima se dijele ponekad je teško prepoznati, ali su opasnost vašoj zemlji, poručile su novinarke iz Ukrajine na konferenciji BIRN-a Bosne i Hercegovine o štetnim stranim uticajima povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, na kojoj je zaključeno i da je provjera činjenica jedan od najvažnijih alata u rukama novinara iz regiona u borbi protiv propagande.
Žarko Vidović pravosnažno oslobođen optužbe za zločin u Tešnju 23. Februara 2024. Vijest Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH je Žarka Vidovića pravosnažno oslobodilo optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Tešnju 1994. godine.
Decembar 2023. Izricanje presude Grujiću pomjereno za 29. februar 22. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odgodio je za 29. februar izricanje presude Radetu Grujići, optuženom za silovanje u Liplju kod Zvornika 1992. godine.
Belgija odbila izručiti optuženog za zločine u Derventi 22. Februara 2024. Vijest Željko Pudić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zločine nad civilima u Derventi, neće biti izručen Bosni i Hercegovini jer ima državljanstvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu i Okružnom sudu.