Vijest

Tražimo eksperta za izradu metodologije prikupljanja podataka za kreiranje baze djece nestale u ratu

28. Februara 2024.14:00
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) produžava javni natječaj za eksperta/eksperticu koji/koja će razviti metodologiju za prikupljanje podataka za izradu baze podataka nestale dece u ratu u BiH.
Ilustracija: BIRN BiH

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), tokom rata s područja BiH nestalo je 1.297 maloljetnika, a za 372 njih se još uvijek traga. Cilj projekta “Što te nema – Obrisi dječijih lica” je skretanje pažnje javnosti i institucija na sudbinu djece i maloljetnika čije porodice još nikada nisu dočekale da ih ukopaju, iako je rat završen prije gotovo 30 godina. BIRN BiH će članovima porodica nestale djece pomoći u nastojanju da saznaju lokaciju potencijalnih grobnica u kojima su posmrtni ostaci njihovih najmilijih i podržati ih u njihovom nastojanju da osiguraju pravdu za svoje nestale, pohranjujući priče o njihovim životima, uspomenama, željama, kao i saznanja o njihovom nestanku.

Glavna aktivnost projekta je izrada baze podataka koja će pored osnovnih informacija (ime, prezime, datum i mjesto rođenja, lokacija i vrijeme nestanka) ispričati priču o 50 nestalih maloljetnika, u nastojanju da će doprinijeti kulturi sjećanja i uspomeni na njihovo postojanje, kako bi se pokazalo da nisu brojke, već najmlađi građani BiH kojih više nema.

Ovim pozivom BIRN BiH traži kandidata koji će kreirati specijalnu metodologiju za prikupljanje podataka o nestaloj djeci, koji bi bili uniformni i sistematski prikazani u databazi.

Svi zainteresirani kandidati trebaju dostaviti:

1.    Pismo namjene: Objašnjenje zašto je najbolji kandidat/kandidatkinja (max. jedna stranica)
2.    Finansijska ponuda: Navesti iznos za cjelokupni angažman
3.    CV: Uključujući reference o prethodnim iskustvom u sličnim projektima

Dokumente je potrebno poslati Katarini Zrinjski na email adresu [email protected] najkasnije do srijede, 13. marta, a izabrani kandidat/kandidatkinja bi svoj angažman počeo 18. marta 2024. godine. Detaljan opis posla i uslovi su dostupni na ovom linku.

BIRN BiH je nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu koja radi u oblasti tranzicijske pravde i vladavine prava gotovo dvije decenije. Više informacija na http://birn.eu.com/network/birn-bosnia-and-herzegovina/ i www.detektor.ba.

BIRN BiH je poslodavac jednakih mogućnosti, te prihvata prijave svih zainteresiranih lica bez ikakvih predrasuda po bilo kom osnovu.

Ovaj oglas za posao je realiziran uz pomoć projekta Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Sadržaj ovog oglasa je isključiva odgovornost BIRN-a BiH i ne odražava nužno stavove Evropske unije niti UNDP-a.