Vijest

Naredne sedmice presuda za zločine u Višegradu

29. Februara 2024.17:01
Sud Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice izreći presudu Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen u logoru “Uzamnica” u Višegradu.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude Đuričiću i Spasojeviću, koji su optuženi za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima počinjenim u logoru “Uzamnica” 1992. i 1993. godine, zakazano je za petak, 8. mart.

Đuričić je optužen u svojstvu upravnika “Uzamnice”, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže.

U ponedjeljak, 4. marta, Sud će, nakon osam godina suđenja, izreći presudu i osmorici bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1994. i 1995. u Bužimu.

Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić te Samir i Husein Isaković optuženi su za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u srijedu, 6. marta, planirano je saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva. U istoj sudnici bit će prisutan i Miloš Lukić iako je predmet u odnosu na njega privremeno razdvojen, a Sud je najavio mogućnost spajanja nakon ovog ročišta.

Dodik i Lukić optuženi su zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Naredne sedmice u Državnom sudu nastavit će se suđenja i za zločine počinjene u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Lamija Grebo