Vijesti


Osmanovićev advokat insistira na prebacivanju predmeta iz Srbije u BiH 11. Decembra 2019. Članak Predmet Osmana Osmanovića, koji je 23. novembra ove godine na osnovu krivične prijave uhapšen pri ulasku u Srbiju, trebao bi biti prebačen u nadležnost Suda BiH, izjavio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov izabrani advokat Mirsad Crnovršanin.
Muhić: Pretrpljena bol zbog mjera zabrane 11. Decembra 2019. Članak Vještak medicinske struke je konstatovao pretrpljenu duševnu bol, strah te umanjenu životnu aktivnost kod Nusreta Muhića, pravosnažno oslobođenog optužbi za zločine počinjene u Kladnju koji u upravnom sporu tuži Bosnu i Hercegovinu.
“Gavrilo Stević je bio oružani pripadnik Odreda ‘Jovan Šević’” 10. Decembra 2019. Članak Na suđenju Gavrilu Steviću za boravak na ratištu u Ukrajini i priključenje paravojnim formacijama, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je od optuženog čuo da je bio pripadnik Odreda “Jovan Šević”, ali da nije bio u zoni borbene oblasti.
Dokumentacija iz ormarića daktilografkinje tužioca Mihajlovića 10. Decembra 2019. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, Optužba je predočila materijalne dokaze, među kojima je i dokumentacija pronađena u ormariću daktilografkinje optuženog.
Protest u Stockholmu kao poruka Nobelovom komitetu da vrijeđa žrtve 10. Decembra 2019. Članak Majke Srebrenice i Žepe, predstavnici udruženja žrtava, bosanskohercegovačka dijaspora, intelektualci i novinari večeras u Stockholmu protestuju protiv dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, šaljući poruku da je ovo još jedna uvreda za žrtve i da bi oni koji negiraju genocid trebali odgovarati.
Procesuiranje “sitne” korupcije i sankcije bez učinka 9. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH je tokom ove godine podiglo osam optužnica protiv 23 osobe zbog koruptivnih krivičnih djela, dok je Državni sud izrekao šest presuda po priznanju krivice, od čega pet osuđujućih, pokazuju podaci koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Podignuta optužnica protiv sedam osoba za zločine u Zvorniku 9. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv sedam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se sumnjiče za progon i ubistva najmanje 48 osoba bošnjačke nacionalnosti počinjene 1992. godine na području mjesta Jusići kod Zvornika.
Povećana kazna Elfeti Veseli za ubistvo dječaka 9. Decembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je kaznu Elfeti Veseli povećalo sa deset na 13 godina zatvora za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka počinjeno 1992. na području Zvornika.
Ponovo odgođen povratak bh. državljana iz Sirije 6. Decembra 2019. Članak Zbog iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji, povratak bh.
Nerješavanje zločina nad ženama prepreka za tranzicionu pravdu 6. Decembra 2019. Članak Rodna i tranziciona pravda uglavnom su ograničene na zakonsko rješavanje seksualnog nasilja povezanog sa sukobom, što žene samo predstavlja kao žrtve, dok ostavlja neriješena pitanja ekonomskog nasilja, društvenih stereotipa i seksističke prakse, neki su od nalaza Izvještaja o rodnoj ravnopravnosti u postjugoslovenskim državama koji su predstavile Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i organizacija Impunity Watch (IW).