Vijesti


Naredne sedmice završna riječ Optužbe na suđenju za zločine u Bileći 13. Decembra 2019. Članak U utorak, 13. decembra, pred Sudom BiH planirano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Borisa Bošnjaka i još tri osobe optužene za zločine počinjene 1992.
Human Rights Watch pozvao vlasti BiH da prestanu kršiti prava manjina 13. Decembra 2019. Članak Bosanskohercegovački političari još uvijek nisu ukinuli status građana drugog reda za Jevreje, Rome i druge manjine – deceniju nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno da Ustav BiH krši njihova prava, izjavio je danas Human Rights Watch (HRW).
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv haškog osuđenika Milana Lukića za zločine u Štrpcima 13. Decembra 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada.
Nihad Rosić u SAD- u priznao da je slao pomoć teroristima u Siriji 12. Decembra 2019. Članak Nihad Rosić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, priznao je u Okružnom sudu u u Saint Louisu krivicu da je pružao materijalnu pomoć teroristima na sirijskom ratištu.
Keskinov advokatski tim uskraćen za informacije 12. Decembra 2019. Članak Advokat turskog državljanina, kojem je otkazan stalni boravak u BiH zbog prijetnje po nacionalnu sigurnost, Nedim Ademović, rekao je da na današnjem ročištu u Sudu BiH nije bio u mogućnosti iznijeti adekvatnu odbranu, te da je prezentovao dokaze da Fatih Keskin boravi zakonito u BiH.
Podignuta optužnica protiv Marka Kovača za zločine u Foči 12. Decembra 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marka Kovača, nastanjenog u Kragujevcu (Srbija), koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče.
Povećana kazna Smajloviću za zločine u Srebrenici 12. Decembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je Suadu Smajloviću, bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), povećalo kaznu zatvora na tri godine zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.
Milojica i Rivić: Ukinuta presuda za zločine u Prijedoru 12. Decembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Boro Milojica osuđen na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, dok je Želisav Rivić oslobođen optužbi, te je određeno održavanje novog suđenja.
Čaušević nije došao na suđenje zbog zdravstvenih razloga 12. Decembra 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska optuženog.
Potvrđena optužnica za zločine počinjene u Vogošći i Ilijašu 11. Decembra 2019. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Miladina Trifunovića, bivšeg komandanta Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.