Članak

Povećana kazna Elfeti Veseli za ubistvo dječaka

9. Decembra 2019.14:03
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je kaznu Elfeti Veseli povećalo sa deset na 13 godina zatvora za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka počinjeno 1992. na području Zvornika.

This post is also available in: English

Istom presudom Sakib Halilović je pravosnažno oslobođen krivice.

U izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ovo je potvrdila Mirna Delalić, advokatica optužene Veseli.

“Odbrana će, sasvim sigurno, pisati apelaciju Ustavnom sudu zbog brojnih povreda prava na pravično suđenje koje smo isticali tokom postupka”, naglasila je Delalić.

Veseli je prvostepenom presudom u maju ove godine osuđena za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića počinjeno u ljeto 1992. na području Zvornika.

“Vijeće je utvrdilo da je Veseli ubistvo dječaka izvršila s direktnim umišljajem – pucajući mu iz vatrenog oružja u glavu iz neposredne blizine”, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Halilović je istom presudom oslobođen optužbe da je u svojstvu komandanta Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica posmatrao kako je Veseli izvršila ubistvo, te da je propustio da poduzme mjere da izvršilac tog ubistva bude kažnjen.

Na presudu Apelacionog vijeća ne postoji pravo žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English