Vijesti


Smjernice kao put za profesionalno izvještavanje o terorizmu 18. Decembra 2019. Vijeće za štampu i online medije BiH i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas su predstavili “Smjernice za izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu”, koje predstavljuju set standarda za profesionalno izvještavanje s ciljem da se izbjegnu senzacionalizam i nenamjerno širenje straha i panike.
Slaba regionalna saradnja u predmetima ratnih zločina 18. Decembra 2019. Članak Na regionalnoj saradnji između tužilaštava u postupcima za ratne zločine se u posljednje tri godine premalo radilo, rekao je Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu.
U Tuzli otvorena izložba “Srebrenica 2019.” 18. Decembra 2019. Članak Izložba radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji “Srebrenica 2019”, čiji je cilj izgradnja mira, otvorena je sinoć u tuzlanskoj galeriji “Kristian Kreković”.
Pozitivne reakcije ali i neizvjesnost nakon puštanja na slobodu Fatiha Keskina 17. Decembra 2019. Članak Turski državljanin Fatih Keskin, koji je sinoć pušten iz Imigracionog centra, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekao da je sretan da je izašao te da je zadovoljan odlukom.
Sud BiH poništio rješenja o stavljanju pod nadzor turskog državljanina Fatiha Keskina 16. Decembra 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine uvažio je tužbu advokata Fatiha Keskina, Nedima Ademovića i poništio rješenja Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centar, potvrdio je Ademović za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).
Jasmin Mešković među privedenim za zloupotrebu položaja 16. Decembra 2019. Članak Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) priveli su pet osoba – među kojima i predsjednika Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmina Meškovića – zbog udruživnja radi činjenja krivičnih djela te zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Deset godina od presude “Sejdić-Finci”, BiH i dalje nije spremna da poštuje osnovna ljudska prava 16. Decembra 2019. Članak Bosna i Hercegovina nije cijelu deceniju ispoštovala odluke iz presude “Sejdić i Finci” uprkos međunarodnim obavezama i pritiscima, ali će u konačnici to morati uraditi, rečeno je na panel-diskusiji u Sarajevu koju su povodom desete godišnjice presude Evropskog suda za ljudska prava organizovali Human Rights Watch (HRW) i Minority Rights Group (MRG).
Mladić iznosi žalbu na doživotnu kaznu 17. marta 16. Decembra 2019. Članak Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazalo je iznošenje žalbe na presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, prvostepenom presudom osuđenom na doživotni zatvor, za 17. mart 2020.
Kritike Tužilaštvu BiH zbog nepodizanja optužnica za korupciju 13. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije u prvih šest mjeseci 2019. godine podiglo niti jednu optužnicu za korupciju, rečeno je danas na konferenciji Transparency Internationala organizovanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.
Naredne sedmice završna riječ Optužbe na suđenju za zločine u Bileći 13. Decembra 2019. Članak U utorak, 13. decembra, pred Sudom BiH planirano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Borisa Bošnjaka i još tri osobe optužene za zločine počinjene 1992.