Vijesti


Suđenje Čauševiću odgođeno zbog nedolaska Sadikovića 5. Decembra 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska optuženog Anesa Sadikovića.
Podignuta optužnica za zločine u Prijedoru 5. Decembra 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Sabahudina Kajdića iz Prijedora, koji se tereti za zločine počinjene 1992. godine u ovom gradu.
Podignuta optužnica za ratni zločin u Glamoču 5. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška Suvare, koji se tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti počinjene 1992. godine.
Turskom državljaninu otkazan stalni boravak u BiH zbog prijetnje po sigurnost 4. Decembra 2019. Članak Služba za poslove sa strancima otkazala je stalni boravak u Bosni i Hercegovini turskom državljaninu Fatihu Keskinu, koji je uhapšen 3. decembra, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Nedim Ademović.
Novi izvještaj o rodnoj ravnopravnosti u postjugoslovenskim državama 3. Decembra 2019. Članak Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i organizacija Impunity Watch objavit će novi izvještaj o rodnoj ravnopravnosti, tranzicionoj pravdi i ulozi međunarodne zajednice u bivšim jugoslovenskim državama.
Istražiteljska saznanja o Gavrilu Steviću iz medija i društvenih mreža 3. Decembra 2019. Članak Dva svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine su danas, na nastavku suđenja Gavrilu Steviću, optuženom za odlazak na ratište u Ukrajinu, govorila o načinu na koji su kao istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prikupljali podatke o boravku optuženog u Ukrajini.
Kordić i ostali: Neugodna kontrola bez prijetnji i ucjena 2. Decembra 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe položaja u mostarskom terenskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedokinja Odbrane je izjavila da joj optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić nisu nikada upućivali prijetnje, ucjene ili tražili novac.
Predsjedništvo BiH usvojilo odluku o povratku žena i djece iz Sirije 2. Decembra 2019. Članak Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je protekle sedmice odluku o povratku “24 osobe, žena i njihove malodobne djece, kao i djece bez roditeljskog staranja”, bivših stanovnika takozvane Islamske države koji trenutno borave u neuslovnim kampovima u Siriji i Iraku, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BIRN dodijelio grantove za istraživanje ratnih zločina 2. Decembra 2019. Članak BIRN je dodijelio 20 grantova novinarima, historičarima, umjetnicima i aktivistima civilnog društva – za male projekte koji se odnose na istraživanje arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), ali i na arhive domaćih sudova zemalja bivše Jugoslavije koji su se bavili ratnim zločinima.
Unaprijediti finansijsko znanje u istrazi koruptivnih krivičnih djela 2. Decembra 2019. Članak Sveobuhvatna finansijska istraga nije uobičajena u praksi, pokazali su rezultati procjene naučno-istraživačkog projekta: “Upotreba finansijskih istraga u rješavanju koruptivnih krivičnih djela“ koji je prezentovan na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.