Vijesti


BIRN BiH dobitnik specijalne plakete novinarske nagrade “Srđan Aleksić” 6. Decembra 2019. Članak Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je specijalne plakete ovogodišnje novinarske nagrade “Srđan Aleksić”, objavio je danas Helsinški parlament građana Banjaluka.
Mijatović pozvala vlasti da hitno obezbijede pristojan smještaj za migrante 6. Decembra 2019. Članak Postupanje s migrantima je test koji pokazuje koliko je neko društvo predano ljudskim pravima, rekla je na konferenciji za medije Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, nakon što je posjetila kamp “Vučjak” i prihvatne centre u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu.
Podijeljene reakcije stručnjaka na Priebeov izvještaj 6. Decembra 2019. Članak Glavni zaključci ekspertskog izvještaja o vladavini prava u Bosni i Hercegovini koje je jučer Evropskoj komisiji i vlastima BiH iznio pravi ekspert Reinhard Priebe, za neke od stručnjaka koje je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) jesu znak da se sadašnji saziv Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) mora mijenjati.
Konferencija Fondacije “Max Planck”: Političari koče pomirenje u Bosni i Hercegovini 5. Decembra 2019. Članak Na konferenciji “Pomirenje i izgradnja povjerenja u BiH 25 godina kasnije: Od retorike ka konkretnim politikama” istaknuto je da su političari najveći kočničari procesa pomirenja naroda u Bosni i Hercegovini.
Potvrđena optužnica za zločine na Palama 5. Decembra 2019. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu koja Malka Koromana tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama.
Predstavljeni pozitivni rezultati projekta unapređenja efikasnosti sudova 5. Decembra 2019. Članak Na konferenciji održanoj povodom implementacije druge faze projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini (ICEA), predstavnici švedske Vlade i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) naveli su da su postignuti dobri rezultati, te da postoji još mnogo izazova i posla.
Ibro Ćufurović priznao krivicu za ratovanje u Siriji 5. Decembra 2019. Članak Ibro Ćufurović priznao je krivicu za ratovanje u Siriji, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) branilac Senad Dupovac, naglasivši kako smatra da će njegov branjenik priznanjem krivice dobiti blažu sankciju nego u slučaju da se suđenje nastavi do izricanja presude.
Pavić: Ukinuta presuda za zločin u Prijedoru 5. Decembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda ukinulo je presudu kojom je Sretko Pavić osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Prijedora, te odredilo novo suđenje.
Predstavljeni zaključci Priebeovog izvještaja: VSTV je postao dio pravosudnog problema u BiH 5. Decembra 2019. Članak Pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije a niti jedna od četiri postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcionišu adekvatno, jedan je od zaključaka izvještaja stručnjaka o vladavini prava u BiH koje je danas u Briselu predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine.
Nenad Perović pravosnažno oslobođen optužbi za zločine u Rogatici 5. Decembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu Nenada Perovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), kojom je oslobođen krivice za učešće u progonu civila, pomaganju u silovanju i seksualnom zlostavljanju dvije žene u selu Dobrašina kod Rogatice u ljeto 1992. godine.