Članak

Podignuta optužnica protiv sedam osoba za zločine u Zvorniku

9. Decembra 2019.14:51
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv sedam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se sumnjiče za progon i ubistva najmanje 48 osoba bošnjačke nacionalnosti počinjene 1992. godine na području mjesta Jusići kod Zvornika.

This post is also available in: English (English)

Optužnicom su obuhvaćeni Pero Radić zvani Jarac, Božo Vidović, Petko Tomić zvani Gavran i Crni gavran, Branko Studen, Spasojević Dušan zvani Šifra, Vlado Ristanović zvani Tošanov i Milan Mijić zvani Mišo.

Prema Tužilaštvu BiH, oni se terete za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika.

“Optuženi se terete da su, u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO-a Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, sudjelovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići (općina Zvornik), što je rezultiralo ubojstvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatočenjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine”, stoji u saopćenju Državnog tužilaštva.

Optuženi su za učešće u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, te se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Kako stoji u saopćenju, navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

 

Emina Dizdarević


This post is also available in: English (English)