Članak

Protest u Stockholmu kao poruka Nobelovom komitetu da vrijeđa žrtve

10. Decembra 2019.13:44
Majke Srebrenice i Žepe, predstavnici udruženja žrtava, bosanskohercegovačka dijaspora, intelektualci i novinari večeras u Stockholmu protestuju protiv dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, šaljući poruku da je ovo još jedna uvreda za žrtve i da bi oni koji negiraju genocid trebali odgovarati.

U centru Stockholma u 18 sati, kako je najavljeno, okupljenima će se obratiti novinar i ratni reporter Roy Gutman i bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva Florence Hartmann, zbog činjenice da će Nobelova nagrada biti dodijeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu, koji, kako se navodi, “negira genocid u Srebrenici i glorificira Slobodana Miloševića”.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveo je da je Švedska kraljevska akademija reagovala na pismo koje je devet udruženja iz BiH poslalo ukazujući na lik i djelo pisca Handkea. Kako je rekao, Akademija je u vrlo šturom dopisu odgovorila kako smatra da autori pisma ne razumiju književno djelo, ali da se slaže s dijelovima pisma koji se odnose na presude Haškog tribunala.

Tahirović je dodao da su se desile neke promjene jer su pojedini članovi Nobelovog komiteta za dodjelu nagrada podnijeli ostavke i da se nada da će večerašnje okupljanje u Stockholmu dati do znanja Komitetu da su dužni, prije nego dodijele nagradu, da se upoznaju s likom i djelom osoba koje kandiduju.

Preživjela žrtva genocida u Srebrenici i predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, Fazila Efendić je kazala da su se majke Srebrenice okupile ispred Memorijalnog centra u Potočarima kako bi i one poslale poruku u znak protesta zbog nagrade Handkeu.

“Mi smo protiv dodjele i osuđujemo dodjelu Handkeu. To više nije ubijanje metkom, to je psihičko ubijanje žrtava”, istakla je Efendić za BIRN BiH.
Aiša Omerović iz Srebrenice smatra da je dodjela nagrade Handkeu uvreda žrtvama i da bi svi negatori genocida trebali odgovarati.

“Uvreda, kako da nije uvreda – genocid i kako se sve to odvijalo u Potočarima i u cijeloj BiH, a on ga negira i podržava Miloševića i Srbiju. Treba da odgovara za to”, dodala je ona.

Bosanskohercegovački filmski autor Avdo Huseinović je rekao da je sramno za čovječanstvo, Akademiju, Evropu i intelektualnu elitu da čovjek koji je “podržavao najveće ratne zločince i zločine nakon Drugog svjetskog rata bude na spisku dobitnika te važne nagrade”.

“Ne možemo, nećemo nikad moći izvagati kolika je to uvreda za žrtve, za porodice žrtava, ali ono što je užasno jeste da će to ostati fakt da je jedan takav čovjek dobio tu nagradu. Bez obzira na kvalitet njegovog književnog opusa, mislim da se trebalo na vrijeme reagirati, i da bar zbog minimuma poštovanja onoga što Evropa i svijet nisu učinili, da oni pokažu minimum savjesti”, dodao je Huseinović.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić za BIRN BiH je izjavio da dodjela nagrade Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida i da je Švedska kraljevska akademija donijela tu odluku iz samo jednog razloga – zato što je vjerovala da to može uraditi bez posljedica, jer je riječ o “instituciji u kojoj očigledno postoji stav da muslimani i islam ne pripadaju u Evropu”.

“Međutim, zahvaljujući preživjelima, građanima BiH i našim prijateljima, cijela ova mučna afera se pretvorila u potpunu katastrofu ne samo za Akademiju nego i za Švedsku. Ovo je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost. Handke je zadnjih 20 godina, u svakoj mogućoj prilici, ponavljao bolesne laži – da su žene koje su u Srebrenici izgubile najmilije to, ustvari, izmislile”, istakao je Suljagić.

Kako je rekao, večeras će biti na protestima zajedno s majkama, suprugama, sestrama i djecom ubijenih u Srebrenici i time poslati poruku da ih nikada “neće ušutkati”.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Karlo Marić kazao je da pruža podršku onima koji se protive dodjeli Nobelove nagrade Handkeu, dodavši da “ako neko negira sudski utvrđene činjenice, treba odgovarati, te da se presude moraju poštivati”.

S druge strane, Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, ne podržava najavljene proteste, jer su, kako je rekao, “nakon oslobađajuće presude svi dočekali Nasera Orića kao heroja”. O ovoj temi za BIRN BiH nije htio govoriti Vinko Lale, sekretar Udruženja logoraša regije Birač.

Na društvenim mrežama su mnogi novinari, poznate ličnosti i međunarodni eksperti uputili kritike zbog dodjele Nobelove nagrade književniku Handkeu. Norveški fotograf Morten Hvaal je na svom Instagram profilu, ispod ratne fotografije iz sarajevske bolnice “Koševo”, napisao kako Peteru Handkeu, koji negira genocid, ne bi trebala biti dodijeljena Nobelova nagrada. Novinarka Christiane Amanpour je na svom Twitter nalogu, uz sliku iz mezarja Potočari, napisala poruku: “Bila sam tamo. Svi znamo ko je kriv.” Roger Cohen, novinar New York Timesa, na Twitteru je naveo da je ova dodjela sramota Nobelovog komiteta i švedskog kralja zbog Handkea, koji bosanski genocid naziva mitom.

Ranije su Turska, Hrvatska, Kosovo, Albanija te BiH odlučili da njihovi ambasadori bojkotuju dolazak na uručenje Nobelove nagrade.

    Emina Dizdarević Tahmiščija