Članak

“Gavrilo Stević je bio oružani pripadnik Odreda ‘Jovan Šević’”

10. Decembra 2019.16:46
Na suđenju Gavrilu Steviću za boravak na ratištu u Ukrajini i priključenje paravojnim formacijama, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je od optuženog čuo da je bio pripadnik Odreda “Jovan Šević”, ali da nije bio u zoni borbene oblasti.

Slavenko Kuzmanović je kazao da je Stevića upoznao 11. aprila 2017. kod Miroslava Topalovića, koji je optuženog predstavio kao “pripadnika Odreda ‘Jovan Šević’”, koji je 2014. godine djelovao kao vojna formacija na strani proruskih snaga, i da mu je komandant bio Bratislav Živković”.

“Topalović mi ga je predstavio kao čovjeka koji je bio tamo. Voli Rusiju, voli pravoslavlje”, rekao je svjedok.

Nakon upoznavanja kod Topalovića, svjedok je, kako je kazao, sa optuženim išao u Crnu Goru, u Kotor, na “osnivanje Balkanske kozačke armije, s ciljem ujedinjenja pravoslavnih vrijednosti”, pri čemu ga je u putu pitao za situaciju u Ukrajini i o tome kako je njemu bilo.

“Bio tamo s tim ljudima, bio pripadnik odreda, ali se razočarao u komandni kadar Živkovića. Oni su dobijali platu, ali su dio novca krili. Živković je, kako sam uspio vidjeti kroz medije, čovjek koji je samoživ”, rekao je svjedok.

“To je bilo formirano da se prikaže da su borci, a primali su platu. Pet stotina eura su primali kao platu mjesečno od Rusa. Znam da Stević nije bio zadovoljan tim odnosom, i čini mi se da je došao u sukob sa Živkovićem”, ispričao je.

Svjedok je kazao kako nije bio očevidac događaja, te da nije bio sa Stevićem u Ukrajini. On je dodao da jeste bio u Ukrajini, te da priča o onome što je čuo od Topalovića i Stevića 2017. godine.

“Gavrilo Stević je bio oružani pripadnik odreda. To znači da je koristio duge i kratke cijevi i da je bio u vojnoj uniformi”, rekao je svjedok, dodavši kako to zna iz “Gavrine priče i snimaka na internetu”.

Branilac optuženog Veljko Ćivša je svjedoka pitao zna li zašto ga je Tužilaštvo uopće pozvalo, budući da je u vrijeme saslušanja bio osumnjičeni, naglasivši kako je bitno da se ustanovi da li je dobio poziv kao osumnjičeni da svjedoči u ovom predmetu ili kao svjedok.

Na pitanje branioca zbog čega se u saslušanju nije pozivao na Živkovića ili Topalovića, svjedok je odgovorio kako su se oni pojavili danas jer “ste me pitali gdje sam upoznao Stevića”.

Prije saslušanja ovog svjedoka, branilac Ćivša je istakao kako se protivi njegovom saslušanju budući da se protiv njega vodi predmet pred Državnim tužilaštvom zbog učešća na ratištu u Ukrajini.

“Ovaj se čovjek ne bi mogao saslušati zbog krivično-procesnih funkcija. On je saizvršilac, prema članku koji tužiteljica koristi u ovom predmetu”, kazao je branilac dodavši kako misli da je ovo “klasična podvala”.

Tužiteljica Suada Pašić je rekla kako “Kuzmanović nije osumnjičen za isti vremenski period, te da je riječ o potpuno drugom periodu”.

Odluka Sudskog vijeća je bila da se svjedok sasluša, te da je potrebno da Tužilaštvo izabere da li će ga ispitati izostavljajući pitanja koja bi ga mogla izložiti krivičnom gonjenju ili ishoditi imunitet za njega, pri čemu je tužiteljica kazala kako smatra da ga njena pitanja ne mogu izložiti krivičnom gonjenju.

Odbrana je naglasila kako je ovaj svjedok saslušavan više puta, te da je nakon njegovog zadnjeg saslušanja obustavljena istraga protiv njega.

Tužilaštvo je na ovom ročištu završilo izvođenje svojih dokaza uloživši materijalne dokaze na koje je Odbrana uložila prigovore zakonitosti, posebno ističući kako se slika uložena u spis ne može koristiti budući da je riječ o kolažu, a ne o originalnoj fotografiji.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. januar, kada će Odbrana izvesti svoje dokaze.

 

Nermina Kuloglija-Zolj