Članak

Dokumentacija iz ormarića daktilografkinje tužioca Mihajlovića

10. Decembra 2019.14:47
Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, Optužba je predočila materijalne dokaze, među kojima je i dokumentacija pronađena u ormariću daktilografkinje optuženog.

Tužilaštvo BiH je uložilo sudske naredbe za pretres ormarića i računara koje je koristila daktilografkinja, zapisnike o otvaranju privremeno oduzetih predmeta, pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva, informacije o pohrani predmeta, te dopis Suda gdje se dostavlja informacija, kako je rekla tužiteljica Edina Hubjer, “o stanju predmeta gdje je postojala sumnja o nestanku novca”.

Predočen je zahtjev Radomira Kojića za vraćanje privremeno oduzetog novca, koji, kako je rečeno, nije vraćen, te je predmet kasnije dostavljen u nadležnost Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, koje je obustavilo istragu. Dio uložene dokumentacije se odnosio i na uvid u taj spis koji je obavio istražitelj Državnog tužilaštva.

Osim dokumentacije koja je izuzeta iz ormarića daktilografkinje, Tužilaštvo je uložilo dokaze koji su nađeni u tužilačkim i sudskim spisima.

“Pomoću njih se može pratiti put privremeno oduzetog novca, od oduzimanja do njegovog nestanka, te naći podaci da li je trajno oduzet ili vraćen”, kazala je tužiteljica Hubjer.

Optužba je predočila naredbe o sprovođenju i obustavi istrage u predmetu “Zamak”, a tužiteljica je navela da je značajno što se osumnjičeni ne obavještavaju o obustavi istrage i vraćanju privremeno oduzetih predmeta Samiru Zukanu i ostalima.

Uložene su i odluke glavne tužiteljice o imenovanju komisije zadužene za popis predmeta tužioca Mihajlovića, te izvještaj o njenom radu, odnosno pregledu i sravnjavanju predmeta koje je dužio optuženi.

Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, u iznosu od preko 100.000 KM.

Nastavak suđenja je 24. decembra, kada će Tužilaštvo nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.

Haris Rovčanin