Vijesti


Mladićeva Odbrana najavljuje mogućnost novog odgađanja žalbi zbog pandemije 13. Maja 2020. Vijest Odbrana Ratka Mladića ne može demantovati niti potvrditi da li će biti održana ročišta 16. i 17. juna u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS) na kojim je predviđeno izlaganje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.
Podignuta optužnica protiv Emira Ališića za ratovanje u Siriji 13. Maja 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Emira Ališića kojem se na teret stavlja protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno da se u periodu od oko šest godina borio kao pripadnik takozvanog “ISIL-a” u Siriji.
Fond zdravstvenog osiguranja RS tokom pandemije sklopio ugovore u vrijednosti 54 miliona KM 12. Maja 2020. Vijest Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) sklopio je u posljednjih mjesec i po dana dvadeset ugovora koji su se odnosili na održavanje higijene, nabavku medicinskih sredstava i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, a zbog pojave koronavirusa u vrijednosti od 54 miliona maraka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Podignuta optužnica protiv Milarema Berbića za ratovanje u Siriji 12. Maja 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milarema Berbića koja ga tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno ratovanje u Siriji u strukturama takozvanog ISIL-a.
Vještačenjem utvrđeno da respiratori iz Kine nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi 11. Maja 2020. Vijest Državno tužilaštvo je saopćilo kako je zaprimilo stručno vještačenje respiratora nabavljenih iz Kine u predmetu “Raspiratori”, te kako je utvrđeno da nije preporučeno njihovo korištenje u jedinicama intenzivne njege.
Statusna konferencija u predmetu Ratka Mladića krajem maja 11. Maja 2020. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je statusnu konferenciju u predmetu Ratko Mladić za 29. maj ove godine, koja će se održati putem videokonferencije, saopćeno je iz ove institucije.
Preminuo optuženi za zločine u Mostaru Marinko Šunjić 11. Maja 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio krivični postupak protiv Marinka Šunjića, koji se optužnicom Tužilaštva skupa sa još devet osoba teretio za zločine počinjene na području Mostara, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 9. Maja 2020. Vijest Memorijalni centar Srebrenica predstavio je Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, rezultat jednogodišnjeg istraživanja aktivnosti negiranja, minimiziranja i relativiziranja zločina genocida od institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu, saopšteno je iz Centra.
BIRN BiH predao arhivu novom Memorijalnom centru “Kapija” u Tuzli 8. Maja 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je Memorijalnom centru “Kapija” u Tuzli uručila kratki dokumentarni film i arhivu tekstova o stradanjima civila 25. maja 1995. godine, kao izvještaje sa suđenja Novaku Đukiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS).
Ćufuroviću potvrđeno četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji 8. Maja 2020. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora zbog organizovanja terorističke grupe, odnosno ratovanja u Siriji.