Vijest

Fond zdravstvenog osiguranja RS tokom pandemije sklopio ugovore u vrijednosti 54 miliona KM

12. Maja 2020.17:23
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) sklopio je u posljednjih mjesec i po dana dvadeset ugovora koji su se odnosili na održavanje higijene, nabavku medicinskih sredstava i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, a zbog pojave koronavirusa u vrijednosti od 54 miliona maraka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Izvor: FZORS

Nabavke su provedene bez raspisivanja otvorenog postupka nabavke kroz takozvani pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Fond je zaključkom Vlade RS-a od 24. marta ovlašten da sprovodi takve nabavke. U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pravdaju se da je izbor postupka nabavke diktirala hitnost situacije, a da su svi predmeti nabavke u direktnoj vezi sa pojavom koronavirusa.

“Posebno smo zadovoljni što smo u skoro nemogućim uslovima i opšteg rata među zemljama da što prije nabave neophodnu medicinsku opremu zbog eventualnih nestašica, među prvim u regionu uspjeli da obezbijedimo neophodnu opremu i zaštitu za zdravstvene radnike”, pojašnjavaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Oni tvrde da je takvim djelovanjem omogućeno da zdravstvenom sistemu Republike Srpske u vrijeme pandemije ne nedostaje sredstava za rad.

U Fondu zdravstvenog osiguranja pozivaju se i na stav Agencije za javne nabavke BiH koja je dala tumačenje da zbog situacije sa koronavirusom može da se koristi takozvani pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana “Tender” za BIRN kaže kako Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine poznaje hitne situacije u kojima institucije mogu da koriste pregovarački postupak, ali da “svakako sve mora biti izrazito transparentno”.

„Mora se voditi računa da cijene prilikom takvih nabavki nisu bile u neskladu sa tržišnim cijenama“, kaže Vukajlović.

Posljedica uništavanja robnih rezervi

Fond zdravstvenog osiguranja je od 24. marta zaključio ugovore sa dvadeset kompanija koje se bave distribucijom medicinske opreme, zaštitne opreme i higijenskih sredstava.

Jedna od takvih je nabavka nakon pregovaračkog postupka sa banjalučkom firmom “Eko piramida”. Fond je od te firme koja je u vlasništvu Dejana Lukendića, inače i direktora Fudbalskog kluba “Borac”, kupio tri miliona troslojnih zaštitnih maski po ukupnoj cijeni od gotovo 2,5 miliona maraka sa PDV-om.

Sa firmom “Eko piramida” u medijima se povezivao Vico Zeljković, nećak Milorada Dodika, i predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba “Borac”. Dejan Lukendić se nije javljao na pozive, a na broj telefona koji je na registru preduzeća postavljen kao telefon kompanije javlja se čovjek koji kaže da nema ništa sa tom kompanijom već da je imao nekada davno, a da podaci nisu promijenjeni.

Vico Zeljković u razgovoru za BIRN BiH negira bilo kakvu povezanost sa kompanijom “Eko piramida”.

“To su smiješne priče i svako konstruiše nekakve priče, ali to nema veze s istinom. Ja sam dobar sa Dejanom [Lukendićem]. On je moj drugar i ja to ne krijem, ali nemam ništa sa tom firmom”, ističe Zeljković.

Bivši ministar zdravlja Republike Srpske i član opozicionog SDS-a Slobodan Stanić u nabavci maski spornom smatra cijenu. Republika Srpska samo u ovoj nabavci za jednu masku daje 80 feninga, a iste takve maske su prije pandemije u apotekama koštale 12 feninga, navodi Stanić. To je ogromna šteta po budžet Republike Srpske, pojašnjava on, a sve je posljedica uništavanja i nepostojanja Robnih rezervi Republike Srpske.

“Ovdje je sve jasno, uzet je specifičan postupak bez objave obavještenja o nabavci i po starom dobrom običaju pozvana je samo jedna firma, samo je ta firma mogla pregovarati i naravno da je samo ta firma mogla proći i ona je prošla. I samo se ta firma može žaliti što se naravno nije desilo i posao je zaključen. Pokazalo se da je mnogostruko skuplje, a to je sve jer su uništene Robne rezerve na šta smo mi upozoravali”, kaže Stanić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja nisu odgovorili kolika je vrijednost pojedinačnih ugovora koje su potpisali nakon pregovaračkog postupka za vrijeme trajanja situacije sa koronavirusom. Pojašnjavaju da će sve biti dostupno sa sajtu Fonda u dijelu koji se tiče javnih nabavki.

“Eko piramida” je u posljednjih mjesec i po dana sa Fondom zdravstvenog osiguranja sklopila i ugovor o nabavci višekratnih zaštitnih odijela.

Veliki broj firmi sa kojima je Fond sarađivao za vrijeme koronavirusa u vlasništvu je lica koja su na neki način dovođena u vezu s aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj.

Tako je firma “Medicom” Bijeljina po narudžbi Fonda nabavila potrošni medicinski materijal. Direktor te kompanije je Ljubomir Perić kojeg su mediji opisali kao čovjeka izrazito bliskog nekadašnjem ministru zdravlja Republike Srpske Ranku Škrbiću, koji je takvu vezu negirao. “Medicom” je firma koja je među najuspješnijima u dobijanju posla u zdravstvu Republike Srpske.

Sa Rankom Škrbićem je također u vezu dovođen i Vladislav Babić, čiji brat Željko je, zvanično, suvlasnik banjalučke firme “Medietik” koja je sa Fondom zdravstvenog osiguranja u posljednjih mjesec i po potpisala pet ugovora. Vladislav Babić odbio je razgovor.

Firma “Medietik” je za Fond zdravstvenog osiguranja nabavljala respiratore i ostali potrošni materijal, maske, rukavice i višekratna odijela, potrošni medicinski materijal neophodan za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 i ventilatore za intezivnu njegu u dva navrata.

Vladislav Babić je nekadašnji generalni sekretar SDS-a, a sada je, zajedno s Ognjenom Tadićem, član DNS-a.

Avionski prevozi opreme

Zaštitne maske je za potrebe Fonda nabavljala i kompanija “Krajinagroup” iz Banjaluke koja je još potpisala i ugovor o ustupanju na korištenje skladišnog prostora.

Posao od Fonda je, dok traje pandemija koronavirusa, dobila i firma “Eurosan” iz Banjaluke, ali je jedan od suvlasnika te firme Zdravko Đurić u razgovoru za BIRN rekao da iza “Eurosana” ne stoji politika i da oni uglavnom rade sa privatnim kupcima, a da su posao sa državom odradili na poziv države zbog povećane potražnje za tečnim sredstvom za dezinfekciju na bazi hlora.

Sa kompanijom “Farmalogist Allbix” iz Bijeljine Fond je sklopio tri ugovora – za nabavku testova namijenjenih za detekciju koronavirusa [13.000 komada za 495.000 KM bez PDV-a], UTM transportnih medija [311.800 KM bez PDV-a] i Viral RNA/DNA Kit, RP-70100 [20 komada za 251.000 KM bez PDV-a].

Fond zdravstvenog osiguranja je za vrijeme trajanja situacije sa koronavirusom sklopio i ugovore o avionskom prevozu poljske bolnice sa kompanijom “Balkan global” Bijeljina. Troškovi avionskog prevoza koštali su gotovo 400.000 maraka. Sa kompanijom “Air Serbia” sklopljen je ugovor o prevozu medicinske robe iz Kine.

Vladimir Kovačević