Vijesti


Mjere na ocjeni ustavnosti: Zaštita zdravlja ili ograničavanje prava u RS-u 30. Aprila 2020. Vijest U Republici Srpskoj je najnovijom odlukom Vlade ponovo pooštren policijski čas i uvedena dodatna zabrana kretanja za prvomajske praznike. Policijski čas trajat će od petka 1. maja do ponedjeljka 4. maja od 12 časova do 5 časova ujutro sljedećeg dana.
Naredne sedmice počinju suđenja za terorizam 30. Aprila 2020. Vijest U Državnom sudu su iduće sedmice planirani počeci suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki, koje optužnice terete za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, a nastavit će se i suđenje Radetu Gariću, koji je optužen za zločine u Vlasenici.
Parlament FBiH usvojio Zakon o rokovima i radu pravosuđa u vrijeme pandemije 29. Aprila 2020. Članak Dom naroda Federalnog parlamenta jučer je usvojio Zakon o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja prirodne nesreće.
Suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki za ratovanje u Siriji počinju 4. maja 28. Aprila 2020. Članak Suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki, optuženima za terorizam zbog učešća na ratištu u Siriji, počet će 4. maja pred Državnim sudom, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Suda BiH i branilac optuženih Senad Dupovac.
Tužilaštvo provjerava nabavke respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije 27. Aprila 2020. Članak Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Nova televizija “Historija” bavi se osjetljivim događajima iz bliske prošlosti 27. Aprila 2020. Članak Centar za mir i multietničku saradnju Mostar želi putem novog televizijskog kanala Historija na osnovu sudskih dokumenata govoriti o važnim datumima i događajima koji su se desili uoči i tokom rata u Bosni i Hercegovini te time doprinijeti kulturi sjećanja i boljem obrazovanju mladih o ovim događajima, kažu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) osnivači ovog kanala koji je u eksperimentalnoj fazi.
Poziv za studente i mlade novinare da izvještavaju za BIRN BiH tokom pandemije 27. Aprila 2020. Članak Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poziva studente žurnalistike i mlade novinare da se priključe kampanji #BIRNDetektor izvještavajući o zloupotrebama, dezinformacijama i kršenju ljudskih prava, kao i drugim temama tokom pandemije koronavirusa.
Bez slučajeva koronavirusa u zatvorima u kojima haški osuđenici izdržavaju kazne 27. Aprila 2020. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) – pravni nasljednik Haškog tribunala – saopćio je da je nakon provjere utvrđeno da nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom u zatvorima u 14 zemalja u kojima trenutno 50 osuđenika izdržava kazne za genocid i ratne zločine.
Kritike na račun povezivanja migranata sa terorističkim grupama 24. Aprila 2020. Članak Izjava ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da među hiljadama migranata u BiH postoje oni koji su povezani sa terorizmom, kao i “spavača”, i da svi moraju biti deportovani, prema mišljenju eksperata, nije adekvatan odgovor na migrantsku krizu.
Pronađeni državljani Srbije koji predstavljaju prijetnju zbog povezanosti sa terorizmom 24. Aprila 2020. Članak Službenici Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) su na području Sarajeva pronašli dvije osobe, državljane Srbije za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju javnom redu i sigurnosti BiH zbog povezanosti sa terorizmom i organizovanim kriminalom.