Vijesti


Nerazjašnjeno povećanje cijena respiratora iz Kine 7. Maja 2020. Vijest Cijena 100 respiratora iz Kine, naručenih uz pomoć kompanije “BTL Medical Montenegro” za Bosnu i Hercegovinu je iznosila gotovo dvostruko više nego što je ranije bilo dogovoreno u Srbiji preko iste kompanije. Prema dokumentu kojeg je ranije objavila Balkanska istraživačka mreža u Srbiji, firma iz Crne Gore je dogovorila cijenu od 4,9 miliona maraka za 100 respiratora, isti tip koji je kasnije u BiH plaćen 10,5 miliona KM.
“Korona dernek”: Tužilaštvo KS-a će se uključiti u slučaj ako se dokaže krivična odgovornost 5. Maja 2020. Vijest Tužilaštvo Kantona Sarajevo će se uključiti u slučaj povodom organizovanja rođendanske proslave doktora Jusufa Šabanovića na kojoj je uprkos zabranama prisustvovalo blizu 20 osoba, ukoliko se dokaže postojanje krivične odgovornosti nakon što Ministarstvo unutrašnjih poslova završi radnje provjere, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica Azra Bavčić.
Zbog pandemije koronavirusa protokolarno sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva 5. Maja 2020. Vijest Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te historijskim online časom u svim osnovnim i srednjim školama obilježen je Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u Kantonu Sarajevo.
Općina Stari Grad odustala od kažnjavanja građana za širenje lažnih vijesti 5. Maja 2020. Vijest Sarajevska Općina Stari Grad odustala je od Naredbe o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području općine, kojom su bile predviđene kazne za širenje lažnih informacija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Advokati zatražili ukidanje Zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima 4. Maja 2020. Vijest Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine danas je premijeru Fadilu Novaliću i ministru pravde Mati Joziću uputila zahtjev za ukidanje Zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriji Federacije, smatrajući da je donesen kasno, da se nije vodilo računa o pravima zagarantovanim Ustavom i evropskim konvencijama na jednakost, kao i da ne pomaže nikome iz pravosudne zajednice.
MMKS: Naloženo privremeno uspostavljanje videopoziva u pritvoru 4. Maja 2020. Vijest Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius je, razmatrajući zahtjev Radovana Karadžića za uspostavljanje videokomunikacije, naložio Registraru da do 14. maja ove godine provede privremeno rješenje kako bi se videokomunikacija učinila dostupnom u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN) tokom pandemije koronavirusa.
Odbrana Keserovića i Dželke želi nagodbu s Tužilaštvom 4. Maja 2020. Suđenje Na početku suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki za terorizam zbog ratovanja u Siriji, najavljena je mogućnost priznanja krivice.
Tužilaštvo BiH preuzima istragu nabavke respiratora preko firme “Srebrena malina” 4. Maja 2020. Vijest Državno tužilaštvo će preuzeti predmet Tužilaštva Kantona Sarajevo koji se odnosi na navode o nezakonitostima u vezi s uvozom respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu preko dobavljača “F.H. Srebrena malina” a koji su koštali oko 10,5 miliona KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću zakazano za 16. i 17. juni 4. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću zakazao je za 16. i 17. juni ove godine, saopćeno je iz ove institucije.
VSTV: Pravosudne institucije nastavljaju rad uz mjerenje temperature na ulazu 30. Aprila 2020. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) donijelo je odluku o uslovima nastavka suđenja tokom trajanje pandemije koronavirusa, saopšteno je iz ove institucije nakon održane online sjednice.