Vijest

Preminuo optuženi za zločine u Mostaru Marinko Šunjić

11. Maja 2020.12:39
Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio krivični postupak protiv Marinka Šunjića, koji se optužnicom Tužilaštva skupa sa još devet osoba teretio za zločine počinjene na području Mostara, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English (English)


Sud BiH. Izvor: Sud BiH

Šunjiću se ranije sudilo za zločin protiv čovječnosti sa Juretom Kordićem, Draženom Lovrićem, Dariom Sušcem, Nedžadom Tinjakom, Nuhanom Šikalom, Dariom Mihaljem, Stankom Škobićem, Tomislavom Ančićem i Slavkom Golomcem.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara, počinjena tokom 1992. i 1993. godine, čime su, kako je navedeno, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šunjića je optužnica teretila da je u septembru 1993. u zgradi policije HVO-a koja se nalazila na putu prema naselju Salakovac skupa sa više osoba silovao zaštićenu svjedokinju “B” koje je prethodno bila dovedena iz logora “Vojno”.

U ovom predmetu je ranije odvojen postupak protiv Neđada Ćorića, a potom i obustavljen zbog smrti optuženog u julu 2019.

BIRN BiH je ranije pisao da je u proteklih pet godina 20-ak osoba protiv kojih je Državni sud potvrdio optužnice preminulo prije izricanja konačne presude zbog čega su krivični postupci protiv njih obustavljeni.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)