Vijest

Vještačenjem utvrđeno da respiratori iz Kine nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi

11. Maja 2020.16:12
Državno tužilaštvo je saopćilo kako je zaprimilo stručno vještačenje respiratora nabavljenih iz Kine u predmetu “Raspiratori”, te kako je utvrđeno da nije preporučeno njihovo korištenje u jedinicama intenzivne njege.
Tužilaštvo BiH. Izvor: BIRN BiH

U saopćenju Tužilaštva BiH se navodi da su svi respiratori u predmetu locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

“U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19. Nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije”, stoji u saopćenju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je krajem aprila potvrdilo da je formiralo predmet, o čemu je ranije pisao BIRN BiH, a i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) također je potvrdila da provodi nezavisnu istragu u vezi sa mogućim pranjem novca, dok je Agencija za javne nabavke zatražila dokumentaciju o nabavci vrijedne medicinske opreme od firme koja se bavi prodajom malina.

Prije nekoliko dana Tužilaštvo BiH je preuzelo ovaj predmet od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Prema podacima koje je saopćio federalni premijer Fadil Novalić, 100 respiratora od kojih je za sada stiglo 80, plaćeno je 10,5 miliona maraka. Direktor “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić je u saopćenju za javnost, nakon što je portal Fokus objavio priču da je njegova firma koja se bavi proizvodnjom i prodajom voća, uvoznik medicinske opreme, izjavio kako su respiratori najtraženija roba na svijetu.

“Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine, ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem”, naveo je Hodžić i dodao kako bi Federacija bez njegove kompanije mjesecima čekala nabavku respiratora iako je na stranicama gdje se ovi respiratori nude navedeno da je rok isporuke nekoliko sedmica.

Kako stoji u izjavi o nabavci koju je potpisao Solak, respiratori su nabavljeni od kineske firme “Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd”.

BIRN BiH je pisao i da je cijena 100 respiratora iz Kine, naručenih uz pomoć kompanije “BTL Medical Montenegro” za Bosnu i Hercegovinu iznosila gotovo dvostruko više nego što je ranije bilo dogovoreno u Srbiji preko iste kompanije. Prema dokumentu kojeg je ranije objavila Balkanska istraživačka mreža u Srbiji, firma iz Crne Gore je dogovorila cijenu od 4,9 miliona maraka za 100 respiratora, isti tip koji je kasnije u BiH plaćen 10,5 miliona KM.

Prema javno dostupnim podacima koje je prikupio BIRN BiH, respiratori koje je uvezla “F.H. Srebrena malina” najskuplji su nabavljeni respiratori tokom pandemije u BiH.

 

Lamija Grebo