Vijest

BIRN BiH predao arhivu novom Memorijalnom centru “Kapija” u Tuzli

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je Memorijalnom centru “Kapija” u Tuzli uručila kratki dokumentarni film i arhivu tekstova o stradanjima civila 25. maja 1995. godine, kao izvještaje sa suđenja Novaku Đukiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS).


Direktor Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Denis Džidić je gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću uručio arhivu koja će postati dio postavke u novom Memorijalnom centru u Tuzli, koji bi trebao biti otvoren do 25. maja kada se obilježava godišnjica zločina na Kapiji.

Džidić je naveo da je BIRN BiH jedini medij koji je od početka rada Suda BiH pratio sva suđenja za ratne zločine uključujući i postupke protiv Đukića u našoj zemlji i Srbiji.

“Zaista smo sretni na ovoj prilici da ustupimo svoju arhivu Gradu Tuzla i što će ona na ovaj način biti dostupna za sva vremena građanima Tuzle i svim posjetiocima Memorijalnog centra koji žele da dobiju informaciju o procesima potrage za pravdom i ubistvima civila na Kapiji 1995. godine”, kazao je Džidić, dodajući da će se na ovaj način oživjeti i sveobuhvatna arhivska građa BIRN-a BiH.

Gradonačelnik Jasmin Imamović je naveo da će arhiva BIRN-a BiH biti važan dio postavke, budući da je predmet protiv Đukića od značaja za Tuzlu zbog najveće tragedije koja se desila u ovom gradu.

“Ovdje imate film od 25 minuta i kompletnu dokumentaciju u vezi sa suđenjem Novaku Đukiću. Sve to što su uradili, pratili, dokumentovali, i što su nam uručuli za naš Memorijalni centar ‘Kapija’ je dragocjen poklon”, izjavio je Imamović.

Memorijalni centar će biti završen do 25. maja, a za građane će biti otvoren kada se za to steknu uslovi zbog pandemije koronavirusa.

Sud BiH proglasio je krivim Đukića da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Emina Dizdarević Tahmiščija