Vijest

Podignuta optužnica protiv Milarema Berbića za ratovanje u Siriji

12. Maja 2020.12:07
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milarema Berbića koja ga tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno ratovanje u Siriji u strukturama takozvanog ISIL-a.

This post is also available in: English

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, Berbić je sredinom 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju te pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u sklopu takozvanog ISIL-a.

Tokom boravka u Siriji, kako su naveli u Tužilaštvu, Berbić je snimljen za propagandne ISIL-ove videosnimke.

“Nakon više godina provedenih u strukturama takozvanog ISIL-a, početkom 2019. prilikom sloma ove terorističke organizacije zarobljen je od starne kurdskih snaga te koncem 2019. deportovan u BiH, gdje se nalazi u pritvoru”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Berbić je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa s Jasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunjićem i Emirom Ališićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Tužilaštvo je, osim optužnice protiv Berbića, u međuvremenu podiglo optužnice protiv Dželke i Keserovića, kojima je suđenje već počelo, kao i Kasupovića, kojem će uskoro početi sudski postupak, dok su u toku istrage protiv Labidija, Ališića i Dunjića.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English