Vijesti


Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović planira svjedočiti o boravku u Siriji 20. Maja 2020. Suđenje Suđenje Senadu Kasupoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je čitanjem optužnice koja ga tereti za pridruživanje terorističkoj organizaciji.
Niske kazne za ratno seksualno nasilje tema edukacije sudija i tužilaca 20. Maja 2020. Vijest Blage i nedosljedne kazne jedan su od najvećih problema koji se ističu kod izricanja kazni počiniteljima ratnog seksualnog zlostavljanja, zbog čega je održana edukacija za sudije i tužioce u organizaciji TRIAL Internationala u BiH.
Tužilaštvo donijelo naredbu o provođenju istrage i saslušalo više desetina osoba zbog nabavke respiratora 19. Maja 2020. Vijest Državno tužilaštvo je saopćilo kako je donesena naredba o provođenju istrage, te je ispitano više desetina osoba u predmetu “Respiratori”.
Podijeljena mišljenja o mogućem uticaju parlamentarnih saslušanja na tužilački predmet “Respiratori” 18. Maja 2020. Vijest Nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije formirao privremeni odbor koji će utvrditi činjenice o nabavci 100 respiratora iz Kine, mišljenja stručnjaka o tome koliko bi rad tog odbora uticao na predmet “Respiratori” na kojem radi Državno tužilaštvo su podijeljena.
Zatraženo produženje pritvora Berbiću i Labidiju, optuženim za ratovanje u Siriji 18. Maja 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju nakon što su protiv njih potvrđene optužnice zbog nezakonitog pridruživanja stranim paravojnim formacijama.
Zatraženo produženje pritvora Emiru Ališiću zbog ratovanja u Siriji 18. Maja 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Emiru Ališiću, optuženom za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno da je oko šest godina bio pripadnik takozvanog ISIL-a u Siriji, dok se Odbrana usprotivila ovim mjerama.
Suđenje Senadu Kasupoviću za ratovanje u Siriji počinje 20. maja 14. Maja 2020. Vijest Suđenje Senadu Kasupoviću zvanom Muatesim, optuženom za terorizam zbog učešća na ratištu u Siriji, počet će 20. maja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Podignuta optužnica protiv Hamze Labidija za ratovanje u Siriji 14. Maja 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu koja Hamzu Labidija tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog “ISIL-a”.
Policija u Banjaluci zabranjuje okupljanja članova grupe “Pravda za Davida” 13. Maja 2020. Vijest Desetak građana Banjaluke, okupljenih oko neformalne grupe “Pravda za Davida”, morali su prekinuti razgovor u utorak predvečer u centru grada nakon što ih je policija upozorila da se raziđu uz obrazloženje da javni skup nije prijavljen ni odobren.
Pet stvari koje trebate znati o godišnjem izvještaju VSTV-a 13. Maja 2020. Vijest U Bosni i Hercegovini je 2019. godine u tužilaštvima povećan broj neriješenih predmeta, od kojih se dio odnosi na neriješene slučajeve ratnih zločina, a budžeti sudova i tužilaštava i broj disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija dostigli su rekordne iznose. Ovo su neki od najvažnijih dijelova godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2019. godinu.