Vijesti


Različiti podaci o danima testiranja odgajatelja predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo 22. Maja 2020. Članak Na Facebook stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u nedjelju u 15 sati objavljeno da su svi odgajatelji JU “Djeca Sarajeva” negativni na COVID-19, kada su zapravo neki od uposlenika tek testirani, a iz ove ustanove su za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) kazali kako su njihovi odgajatelji testirani oba dana vikenda.
Iduće sedmice žalba na presudu za zločine u Goraždu 22. Maja 2020. Vijest U Državnom sudu je sljedeće sedmice planirano iznošenje žalbi na presudu kojom je Ibro Merkez osuđen na dvije godine zatvora, dok su Predrag Bogunić i Ešref Hurić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Goraždu.
Otvoren Memorijalni centar “Kapija” u Tuzli: “Čuvar svih dokaza o zločinu” 22. Maja 2020. Vijest Na otvaranju Memorijalnog centra “Kapija” u Tuzli prikazan je kratki dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o zločinu na Kapiji u kojem je 25. maja 1995. godine ubijena 71, a ranjeno oko 200 osoba.
Petorica optuženih za ratovanje u Siriji ostaju u pritvoru 22. Maja 2020. Vijest Državni sud je po prijedlozima Tužilaštva BiH donio rješenja kojima je produžio pritvor Milaremu Berbiću, Hamzi Labidiju, Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću, optuženima za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.
Traganje za nestalima i ubrzan rad na procesuiranju prioritet za porodice stradalih u Bradini 22. Maja 2020. Vijest U Bradini kod Konjica u ponedjeljak će zbog mjera donesenih radi sprečavanja širenja koronavirusa na skromniji način biti obilježena 28. godišnjica stradanja 40 civila srpske nacionalnosti, od kojih se neki još vode kao nestali.
Ukinut pritvor optuženom za ratovanje u Siriji 22. Maja 2020. Vijest Državni sud ukinuo je pritvor Armenu Dželki optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije, na šta će se, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), žaliti Tužilaštvo.
Civil Rights Defenders i ADI osudili policijsko nasilje nad ljudima u pokretu 21. Maja 2020. Vijest Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Civil Rights Defenders (CRD) osudili su pozive na mržnju i zlostavljanje, te nasilje koje se vrši nad osobama u pokretu u Unsko-sanskom kantonu, nakon što su pripadnici specijalne policije u Velikoj Kladuši sproveli akciju protjerivanja osoba iz hale u kojoj su boravili, a na Facebook stranici “Granični prelaz Maljevac” objavljen je poziv na mržnju, silu i deportaciju migranata i izbjeglica iz Velike Kladuše.
Obilježavanje Dana bijelih traka ove godine s fokusom na izbor lokacije za spomenik ubijenoj djeci 21. Maja 2020. Vijest Dan bijelih traka bit će obilježen i ove godine 31. maja u Prijedoru, s fokusom na postizanje dogovora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u centru grada, kažu organizatori.
Neizvjestan rad online registra vlasništva nad kompanijama 21. Maja 2020. Vijest Nakon što je nekoliko dana državni online registar kompanija u Bosni i Hercegovini bio potpuno nedostupan, pristup je ponovo moguć ali tek nakon upozoravajuće poruke da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nije nadležno za ovu stranicu.
Mladiću dva dana za izjašnjenje pristaje li na statusnu konferenciju videolinkom 20. Maja 2020. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) dao je rok od dva dana Odbrani bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se izjasni da li pristaje da se statusna konferencija održi 29. maja putem videolinka zbog mjera zaštite usljed pandemije koronavirusa.