Vijest

Statusna konferencija u predmetu Ratka Mladića krajem maja

11. Maja 2020.15:07
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je statusnu konferenciju u predmetu Ratko Mladić za 29. maj ove godine, koja će se održati putem videokonferencije, saopćeno je iz ove institucije.


Ratko Mladić. Izvor: MKSJ

Prema saopćenju, Mladić će imati pristup komunikaciji sa svojim braniocem prije i tokom statusne konferencije, te da bi za bilo kakve zahtjeve za komunikaciju Mladić trebao da podnese zahtjev registraru.

Mladić je pristao da statusnu konferenciju prati iz pritvorske jedinice, navodi se u saopćenju.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Nedavno je MMKS objavio novi termin iznošenja žalbi na presudu Mladiću za 16. i 17. juni ove godine.

Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro i da je razumno očekivati da je vrijeme od šest sedmica oporavka dovoljno.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

Emina Dizdarević