Vijest

Podignuta optužnica protiv Emira Ališića za ratovanje u Siriji

13. Maja 2020.11:22
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Emira Ališića kojem se na teret stavlja protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno da se u periodu od oko šest godina borio kao pripadnik takozvanog “ISIL-a” u Siriji.

This post is also available in: English


Emir Ališić. Izvor: Sud BiH

Prema navodima Tužilaštva, Ališić je krajem 2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama “ISIL-a”.

“U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik takozvanog ”ISIL-a” u periodu od 2013. do 2019. godine, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od strane kurdskih snaga, te koncem 2019. godine izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor”, govore iz Tužilaštva.

Optužnica protiv Ališića proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Ališić je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa s Jasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunjićem i Milaremom Berbićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Tužilaštvo je, osim optužnice protiv Ališića, u međuvremenu podiglo optužnice protiv Dželke i Keserovića kojima je suđenje već počelo, kao i Kasupovića kojem će uskoro početi sudski postupak.

Protiv Berbića je također podignuta optužnica, dok su u toku istrage protiv Labidija i Dunjića.

Lamija Grebo


This post is also available in: English