Vijest

Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici

9. Maja 2020.08:30
Memorijalni centar Srebrenica predstavio je Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, rezultat jednogodišnjeg istraživanja aktivnosti negiranja, minimiziranja i relativiziranja zločina genocida od institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu, saopšteno je iz Centra.

Memorijalni centar u Srebrenici. Izvor: BIRN BiH

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra, kazao je da je “borba protiv negiranja genocida važnija nego ikada prije”.

“Svako ko ovaj izvještaj odluči pročitati u dobroj vjeri, pronaći će tu kvalitetne podatke i informacije, utemeljene na činjenicama i istini. Uzimajući u obzir izuzetnu osjetljivost materije kojom se izvještaj bavi, ponosni smo na činjenicu da niti jedan red ove publikacije nije usmjeren protiv srpskog naroda kao cjeline, već uvijek i isključivo protiv pojedinaca i institucija sistema koji stoji iza genocida i njegovog negiranja”, kazao je Suljagić.

Izvještaj je urađen na bosanskom i engleskom jeziku, te obuhvata istraživanje konteksta rata u BiH, politike “etničkog čišćenja” i ratnih zločina u istočnoj Bosni koji su prethodili genocidu u Srebrenici, radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH, navode iz Memorijalnog centra i dodaju kako izvještaj također analizira aktivnosti zvaničnih institucija i pojedinaca u BiH i Srbiji na prikrivanju zločina genocida, detaljno istražuje nacionalističke narative koji se tiču negiranja genocida, broja žrtava i drugih poruka dominantnih u javnosti.

Izvještaj obuhvata i nekoliko studija slučaja, preglede sadržaja nekoliko publikacija koje direktno negiraju genocid, a donosi i informacije o međunarodnim akterima koji su aktivno učestvovali u kampanji negiranja genocida.

“Nadam se da smo načinom na koji komuniciramo ključne poruke ovog istraživanja postavili model o tome kako čistim činjenicama, naučnim pristupom i visokim akademskim standardom istraživanja možemo govoriti o genocidu u Srebrenici, ne dopuštajući da emocije i ‘nacionalni narativi’ utiču na ono što ova institucija ima da kaže o genocidu, počiniocima, negatorima i odgovornim institucijama”, zaključio je Suljagić.

Vodeća istraživačica i autorica izvještaja je Monica Green a iz Memorijalnog centra su se zahvalili timu istraživača koji je pomogao na izradi izvještaja –  Hasanu Hasanoviću, Nedimu Jahiću, Hikmetu Karčiću, Harizu Haliloviću, Admiru Mulaosmanoviću, Mirnesu Sokoloviću, Amri Begić Fazlić i Šefiki Đozić.

Ovaj izvještaj je prvi ovakve vrste, navode iz Memorijalnog centra i dodaju da već rade na razvoju projekta koji će omogućiti da monitoring negiranja genocida i izvještavanje javnosti o tome postane stalna i redovna aktivnost institucije. Izvještaj će biti dostavljen domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno partnerima u akademskoj zajednici.

Suljagić je rekao da Memorijalni centar postoji od 2001. godine i da je “nužno bio prekoupiran sumornom odgovornošću za ukop ubijenih i identificiranih žrtava genocida”.

“No, sada otvaramo i jedno važno novo poglavlje razvoja ove ustanove, nastojeći da se pozicioniramo kao predvodnici u radu na podizanju svijesti i obrazovanju o genocidu širom svijeta. Ovaj izvještaj je prvi korak na tom putu”, kazao je Suljagić.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno preko 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je preko 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije.

Uprkos ovom broju presuda, negiranje genocida, ali i drugih ratnih zločina, rasprostranjeno je u javnom diskursu.

Semir Mujkić