Vijesti


Oprema za pokretnu bolnicu još uvijek u carinskim procedurama 27. Maja 2020. Vijest Pokretna bolnica koju je Republika Srpska platila oko četiri miliona maraka još uvijek nije ispunjena medicinskom oprememom i za sada se na mjestu gdje se ona montira u blizini Banjaluke nalaze samo prazni šatori, dok uvoznik opreme za bolnicu uz pomoć druge kompanije pokušava da završi carinske procedure prije isteka roka.
Armen Dželko Informacije svjedoka o Dželkinom ranjavanju i obučavanju u Siriji 27. Maja 2020. Suđenje Istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posvjedočio je kako su prikupljane informacije o boravku Armena Dželke na ratištu u Siriji.
Slavko Milovanović traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin kod Srebrenice 27. Maja 2020. Vijest Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je Bosnu i Hercegovinu i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH SIPA preko svjedoka utvrđivala identitet Keserovića 27. Maja 2020. Suđenje Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.
Sud BiH Selman Busnov traži 11.000 KM od države za pretrpljeni strah i duševnu bol 27. Maja 2020. Vijest Selman Busnov, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, zatražio je u tužbenom zahtjevu povećanje iznosa naknade nematerijalne štete sa 6.000 na 11.000 konvertibilnih maraka (KM), zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane.
Odgođena statusna konferencija Ratku Mladiću 26. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je statusnu konferenciju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok se ne ublaže mjere izrečene zbog pandemije koronavirusa, a kada bi se Mladić mogao pojaviti u sudnici sa svojim advokatima.
Presuda tužiocu Boži Mihajloviću 9. juna 26. Maja 2020. Suđenje Nakon iznošenja završnih riječi, izricanje presude nekadašnjem rukovodiocu odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boži Mihajloviću zakazano je za 9. juni.  
Brojne reakcije nakon odgađanja izbora 26. Maja 2020. Vijest Centralna izborna komisija (CIK) odgodila je Lokalne izbore 2020. za 15. novembar, promijenivši tako ranije određeni datum održavanja izbora koji su bili zakazani za 4. oktobar, dok za raspisivanje izbora u Mostaru, kako smatraju u CIK-u, još uvijek nema uslova.
Ukidanje policijskog sata olakšat će život ljudima koji žive u jednom a rade u drugom entitetu 22. Maja 2020. Vijest Nakon što je u Republici Srpskoj (RS) ukinut policijski sat koji je trajao od 22 sata do pet sati ujutro, sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) koji žive u jednom a rade u drugom entitetu kažu da će im ova odluka pojednostaviti život.
Odbrana Ratka Mladića traži odgodu iznošenja žalbi na presudu 22. Maja 2020. Vijest Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da odgodi iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, kao i statusnu konferenciju koja je trebala da se održi krajem ovog mjeseca.