Suđenje

SIPA preko svjedoka utvrđivala identitet Keserovića

27. Maja 2020.13:30
Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.

This post is also available in: English

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Izvor: Sud BiH 

Pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao je kako je Keserović identifikovan kao jedno od više lica okarakterisanih kao bezbjednosno opasna zbog upućivanja poziva na određene radnje protiv državnih institucija, javnih ličnosti i lica druge nacionalnosti.

Svjedok je rekao da su obavili razgovor sa šest ženskih osoba koje su se vratile iz Sirije, kao i zaštićenim svjedokom M-2, koji su na fotografijama predočenim u skladu sa zakonom prepoznali Keserovića.

Svjedok se složio sa Odbranom Keserovića da SIPA 2013. nije sprečavala državljane BiH da idu za Siriju, navodeći da su to činili kasnije, nakon što su Ujedinjene nacije (UN) svrstale ISIL u terorističke organizacije i nakon što je zabranjen odlazak na strana ratišta.

Branilac Senad Dupovac je sugerisao da 2013. i 2014. SIPA nije sprečavala odlaske, jer, kako je kazao, tada je bilo “‘Arapsko proljeće’ i borba za demokratiju pod plaštom Amerike”.

Svjedok se nije složio s braniocem da fotografije predočene svjedocima nisu bile odabrane u skladu sa propisanim odredbama.

Nakon davanja iskaza, svjedok, koji je na početku dao svoje lične podatke, zatražio je da se, zbog prirode posla koji obavlja, njegovo ime i slika ne objavljuju u javnosti, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Članica Vijeća Džemila Begović nakon njegovog saslušanja sugerisala je da nema potrebe izvoditi svjedoke koji će prepričavati kako je vođena istraga. Ona je rekla da se pretpostavlja da državne agencije vode istragu zakonito, a da se dokazi o tome mogu provoditi eventualno kasnije, ukoliko Odbrana osporava zakonitost istražnih radnji.

Ona je napomenula da se njena sugestija odnosi generalno na rad tužilaca.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da je za presudu potrebno utvrđivanje činjenica van razumne sumnje, a ne pretpostavki.

Imajući u vidu mjere koje je zatražio prvi svjedok, i uvažavajući sugestiju sudije, on je predložio da saslušanje drugog svjedoka, takođe pripadnika SIPA-e, bude odgođeno. Naveo je da će ga pozvati kasnije ukoliko bude potrebe.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. otišao u Siriju i kao pripadnik takozvanog ISIL-a učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Odbrana je na ročištu ponovila da pregovara sa tužiocem o priznanju krivice, te da je u petak nastavak njihovih razgovora.

Suđenje će se nastaviti saslušanjem svjedoka 3. juna ukoliko stranke prije toga ne obavijeste Sud da su postigle sporazum.

 

Marija Taušan


This post is also available in: English