Suđenje

Presuda tužiocu Boži Mihajloviću 9. juna

26. Maja 2020.12:38
Nakon iznošenja završnih riječi, izricanje presude nekadašnjem rukovodiocu odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boži Mihajloviću zakazano je za 9. juni.  


Božo Mihajlović. Izvor: BIRN BiH

Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

U završnoj riječi Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 konvertibilne marke (KM) – novac koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.

Tužiteljica Ivana Petković je rekla da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Kako je navela Petković, daktilografkinja ne samo da je prisvajala novac nego je i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio.

Ona je dodala kako je nesporno da je Mihajlović imao povjerenja u daktilografkinju i da nikad nije provjeravao stanje oduzetog novca.

Tužiteljica je kao poteškoću u ovom slučaju istakla odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na kantonalni nivo, iako je Tužilaštvo namjeravalo da im zajedno dokazuje krivicu.

“I pored ove komplikacije, smatramo da smo dokazali da je ona svjesno prisvojila novac. Tražimo da se optuženi proglasi krivim”, kazala je Pektović.

Odbrana Mihajlovića je u završnoj riječi ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda.

Prema riječima branioca Vlade Adamovića, “strašna” je greška napravljena razdvajanjem optuženih, jer su njihove radnje u uzročno-posljedičnoj vezi. On smatra da Mihajlović može biti odgovoran samo ako je druga osoba prisvojila novac.

“Je li ona uzela novac? Ko će presuditi da je daktilografkinja uzela novac?”, upitao je Adamović.

On je rekao da suđenje daktilografkinji još nije ni počelo i da je, prema njegovim “indirektnim” informacijama, ona proglašena nesposobnom da prati suđenje, i to samo nekoliko dana nakon što je proglašena sposobnom da svjedoči na suđenju Mihajloviću.

Odbrana je navela i da je za nadzor nad radom daktilografkinje zadužen tužilac, ali i uprava Tužilaštva, a da je za organizaciju poslova te prijem zaposlenih i njihovo angažovanje na čuvanju privremeno oduzetih predmeta zadužen glavni tužilac.

Adamović je podsjetio na iskaz jednog od referenata zaduženih za čuvanje tih predmeta.

“Taj dečko dođe i kaže da je daktilografkinja uzela novac. Na pitanje gdje to piše, on odgovara: ‘Na stikeru’… Evidencija o 81.000 KM pisana na stikeru. Ne zna se je li žalosnije ili smješnije”, ocijenio je Adamović.

On je istakao da Mihajlović nije ispitan na sve okolnosti iz optužnice, kao što je zakonom propisano, i da je to takođe razlog što ne može biti donesena osuđujuća presuda.

Mihajloviću je suđenje počelo u septembru 2018. godine.

Marija Taušan