Vijest

Odbrana Ratka Mladića traži odgodu iznošenja žalbi na presudu

22. Maja 2020.17:05
Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da odgodi iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, kao i statusnu konferenciju koja je trebala da se održi krajem ovog mjeseca.

U podnesku advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili da se odgodi žalbeno ročište zakazano za 16. i 17. juni ove godine, zbog mjera koje su izrečene radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Oni su obavijestili Mehanizam da članovi Mladićeve Odbrane neće biti dostupni za žalbenu raspravu, s obzirom na ograničenja koja su donesena zbog virusa, a koja su “izvan njihove kontrole”.

Drugim podneskom Odbrana je zatražila da se odgodi statusna konferencija zakazana za 29. maj, te da se Mladić ne odriče svog prava da bude prisutan u sudnici tokom statusne konferencije, da ne pristaje na statusnu konferenciju gdje mu neće biti omogućena priprema sa braniocem lično, kao i da ne pristaje da advokat ne bude na istoj lokaciji kao i on.

U podnesku je također navedeno da je prošle sedmice Mladić započeo sa novom terapijom, te je ponovo primljen u bolnicu gdje su vršena ispitivanja u vezi sa njegovom anemijom nakon čega je i otpušten.

Zatraženo je da statusna konferencija bude zakazana ne ranije od 21 dan prije žalbenog saslušanja uz kontinuirano sedmično izvještavanje Registra i praćenje od strane Žalbenog vijeća Mladićevog zdravstvenog stanja i oporavka.

“U skladu s ova dva uslova Mladić daje svoj pristanak za održavanje statusne konferencije, koja će se održati nakon isteka od 120 dana, s obzirom da bi bilo koji drugi ishod negativno uticao na njegova procesna prava, suprotno očuvanju propisanog postupka i njegovom integritetu”, navodi se u podnesku.

Prije dva dana MMKS je dao rok Odbrani bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se izjasni da li pristaje da se statusna konferencija održi 29. maja putem videolinka zbog mjera zaštite uslijed pandemije koronavirusa.

Sutkinja Prisca Matimbe Nyambe dala je Mladićevoj Odbrani rok od dva dana da se pismeno izjasni da li su saglasni da se statusna konferencija održi putem videolinka ili da se odgodi do “vremena kada može biti prisutan u sudnici sa svojim advokatom nakon što oslabe restrikcije u vezi sa pandemijom koronavirusa”.

Mehanizam je 11. maja saopćio da je zakazao statusnu konferenciju u predmetu Ratko Mladić za 29. maj ove godine, koja će se održati putem videolinka. Prema saopćenju, Mladić je pristao na ovo, i odlučeno je da će imati pristup komunikaciji sa svojim braniocem prije i tokom statusne konferencije.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Nedavno je MMKS objavio novi termin iznošenja žalbi na presudu Mladiću za 16. i 17. juni ove godine. Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

 

Lamija Grebo