Vijesti


Novalić i ostali Tužilaštvo uputilo žalbu na rješenje o pritvoru Novalića, Solaka i Hodžića 3. Juna 2020. Vijest Tužiteljski tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je žalbu prije isteka zakonskog roka od 72 sata na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu Novalić i drugi u interesu efikasnog i pravovremenog obezbjeđenja istrage, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.
VSTV: Presudom Suda BiH problem su postala sva imenovanja nakon 2008. godine 3. Juna 2020. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) uputit će zahtjev za preispitivanje presude Suda Bosne i Hercegovine o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija i Kriterija za ocjenjivanje rada sudija u BiH, te pristupiti izradi inicijative za ustavnost odluke Suda, zaključci su usvojeni na današnjoj sjednici VSTV-a.
Pet stvari koje trebate znati o početku suđenja Draganu Mektiću 3. Juna 2020. Vijest Više od pet mjeseci nakon što je Državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, početak suđenja im je zakazan za sutra 4. juna u Sudu Bosne i Hercegovine.
Bilsena Šahman traži naknadu od 47.500 KM zbog pretrpljene nematerijalne štete 3. Juna 2020. Vijest Na ročištu po tužbi Bilsene Šahman protiv Bosne i Hercegovine, Odbrana je predložila dokaze kojima nastoji dokazati pretrpljenu duševnu bol i povredu ugleda zbog pritvora i mjera zabrane koji su joj bili određeni u sudskom postupku okončanom oslobađajućom presudom. Šahman je oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa.
Više od 150 slučajeva kršenja digitalnih prava tokom pandemije COVID-19 3. Juna 2020. Vijest Prema nalazima četveromjesečnog monitoringa, tokom pandemije COVID-19 u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, više od polovine slučajeva kršenja digitalnih prava u vezi je sa propagandom, dezinformacijama, neistinama i objavljivanjem neprovjerenih informacija.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Optuženi za ratovanje u Siriji Senad Kasupović pregovara s Tužilaštvom BiH 3. Juna 2020. Suđenje Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispričali su kako su svjedoci identifikovali optuženog.
Bakir Dautbašić traži naknadu od 164.000 KM zbog ministarske pozicije 2. Juna 2020. Vijest Na glavnoj raspravi po tužbi Bakira Dautbašića protiv Bosne i Hercegovine, svjedoci su govorili o šteti pretrpljenoj po više osnova zbog pritvora, mjera zabrane i sudskog postupka koji je vođen protiv njega a koji je okončan oslobađajućom presudom.
Policija izuzima dokumentaciju o nabavci pokretne bolnice 2. Juna 2020. Vijest Policija u Banjaluci izuzima dokumentaciju iz više javnih preduzeća i ustanova, a u vezi sa nabavkom pokretne bolnice koja nikada u cijelini nije isporučena ovom entitetu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Popuštanje mjera sprečavanja koronavirusa u regionu uz strepnju od novog vala 1. Juna 2020. Vijest Gotovo tri mjeseca od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u Bosni i Hercegovini ukinute su gotovo sve mjere koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje virusa. Dio građana i stručnjaka vjeruje da su mjere trebale potrajati duže kako bi se spriječio drugi val virusa.
Sud odbio prijedlog za pritvor Novaliću, Solaku i Hodžiću, ali odredio mjere zabrane 31. Maja 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Državnog tužilaštva za jednomjesečni pritvor premijeru Federacije Fadilu Novaliću, direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine advokatica Mirna Delalić koja zastupa Hodžića.