Vijesti


Pandemija ubrzala težnje zvaničnika za umanjenjem sloboda 31. Maja 2020. Vijest Višemjesečna kriza izazvana pandemijom koronavirusa pokrenula je nove i ubrzala ranije trendove slabljenja sloboda u društvu, kažu analitičari.
Završeno ročište o pritvoru, Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni za više krivičnih djela 31. Maja 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora premijeru Federacije Fadilu Novaliću, direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa.
Stručnjaci istražuju uticaje pandemije na mentalno zdravlje 30. Maja 2020. Vijest Dugoročna izolacija i gubitak dnevne rutine zbog pandemije koronavirusa mogla bi dovesti do zdravstvenih posljedica dok su dodatnom psihološkom stresu izložene i osobe koje trpe porodično nasilje, kao i osobe koje od ranije imaju narušeno psihološko ili fizičko zdravlje, upozoravaju stručnjaci i međunarodne organizacije.
Tužilaštvo traži 30 dana pritvora za Novalića, Solaka i Hodžića 30. Maja 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Državnom sudu prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana za osumnjičene u predmetu “Respiratori”, saopšteno je iz Tužilaštva.
Amir Zukić. Foto: BIRN BiH Amir Zukić na američkoj listi zbog korupcije dok mu se u BiH tri godine sudi za koruptivna djela 29. Maja 2020. Vijest Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država (State Department) jučer je objavio odluku da na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u ovu zemlju stavlja nekadašnjeg federalnog poslanika i bivšeg generalnog sekretara Stranke Demokratske Akcije (SDA) Amira Zukića u trenutku kada se protiv njega već treću godinu vodi suđenje za koruptivna djela.
Raskidanjem ugovora za pokretnu bolnicu ne prestaju pitanja o načinu nabavke 29. Maja 2020. Vijest Traženjem raskida višemilionskog ugovora o nabavci pokretne bolnice ne prestaje odgovornost za način na koji je nabavka provedena i raspolaganje javnim novcem, tvrde stručnjaci i opozicija u reakciji na odluku Vlade Republike Srpske da odustane od kupovine bolnice čiji svi dijelovi nikada nisu isporučeni.
Iduće sedmice počinje suđenje Draganu Mektiću 29. Maja 2020. Vijest Optuženima za “visoku korupciju” – bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji – zakazan je početak suđenja za sljedeću sedmicu.
Dan bijelih traka: Za zločine u Prijedoru do sada izrečena jedna doživotna kazna i više od 600 godina zatvora 29. Maja 2020. Vijest Za zločine počinjene na području Prijedora, u Haškom tribunalu i Sudu Bosne i Hercegovine osuđeno je ukupno 37 osoba na 617 godina zatvora, kao i na kaznu doživotnog zatvora, koja je izrečena nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.
Ponovo odgođeno iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću 28. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je do daljnjeg iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, uslijed mjera izrečenih zbog pandemije koronavirusa.
Karadžiću privremeno dopušteni videopozivi sa porodicom 28. Maja 2020. Vijest Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je pravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, privremeno su odobreni videopozivi iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) sa neposrednim članom porodice, a koje bi mogao uspostaviti ove ili naredne sedmice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).