Vijest

Odgođena statusna konferencija Ratku Mladiću

26. Maja 2020.13:33
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je statusnu konferenciju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok se ne ublaže mjere izrečene zbog pandemije koronavirusa, a kada bi se Mladić mogao pojaviti u sudnici sa svojim advokatima.


Ratko Mladić. Izvor: MKSJ

U odluci sutkinje Prisce Matimba Nyambe navodi se kako se statusna konferencija koja je trebala biti održana 29. maja ove godine odgađa do trenutka kada se Mladić bude mogao pojaviti u sudnici uz svoje advokate, a nakon ublažavanja mjera izrečenih zbog koronavirusa ili ukoliko sam Mladić ne bude tražio da se ona održi ranije.

Prošle sedmice, kako je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Odbrana je zatražila da se odgodi statusna konferencija, te da se Mladić ne odriče svog prava da bude prisutan u sudnici tokom statusne konferencije, da ne pristaje na statusnu konferenciju gdje mu neće biti omogućena priprema sa braniocem lično, kao i da ne pristaje da advokat ne bude na istoj lokaciji kao i on.

Odlukom sutkinje Nyambe, Mladiću se dozvoljava da se u bilo kojem trenutku obrati Žalbenom vijeću u vezi sa problemima koji se tiču njegovog mentalnog i fizičkog stanja, a koji bi uticali na iznošenje žalbi na prvostepenu presudu.

Ona ističe da je prikladnije da se Mladić može u bilo kojem trenutku obratiti Žalbenom vijeću, neovisno o tome kada bi se mogla održati naredna statusna konferencija.

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su prošle sedmice zatražili da se odgodi i žalbeno ročište zakazano za 16. i 17. juni ove godine, zbog mjera koje su izrečene radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Oni su obavijestili Mehanizam da članovi Mladićeve Odbrane neće biti dostupni za žalbenu raspravu, s obzirom na ograničenja koja su donesena zbog virusa, a koja su “izvan njihove kontrole”.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Nedavno je MMKS objavio novi termin iznošenja žalbi na presudu Mladiću za 16. i 17. juni ove godine. Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

Lamija Grebo