Suđenje

Informacije svjedoka o Dželkinom ranjavanju i obučavanju u Siriji

27. Maja 2020.16:03
Istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posvjedočio je kako su prikupljane informacije o boravku Armena Dželke na ratištu u Siriji.

This post is also available in: English

Armen Dželko
Armen Dželko. Izvor: Sud BiH

Suad Hasanović je kazao da je SIPA 2012. dobila prva saznanja o odlasku bh. državljana i od tada na razne načine prikuplja informacije o njima.

On je rekao da je Dželko 12. februara 2013. otišao iz BiH za Siriju. Dželko nije objavljivao fotografije kao druga lica, kazao je svjedok, ali su iz drugih izvora dobili podatke o njemu. Kako je naveo, saznali su da je Dželko čak bio jedan od “emira” u centrima za obuku.

Svjedok je izjavio da je Dželko najmanje jedanput ranjen i da je ostao bez nekih unutrašnjih organa.

Kako je Hasanović rekao, 2019. godine, nakon predaje i zarobljavanja pripadnika ISIL-a iz Baguza, pojavila se fotografija Dželke, što je inspektorima potvrdila i njegova porodica.

On je kazao da su se “ISIL-ovci” povlačili sa ženama i djecom prema Baguzu, te da su se žene i djeca predali nekoliko dana prije muškaraca. Prema njegovim saznanjima, dio muškaraca s porodicama nije želio da se preda i oni su poginuli prilikom granatiranja.

Branilac Senad Dupovac je rekao da je Dželko otišao iz BiH u februaru 2013, a da je ISIL proglašen terorističkom organizacijom u maju te godine.

Na sugestiju da SIPA nije sprečavala odlazak bh. državljana u Siriju u vrijeme kad je to učinio optuženi, Hasanović je kazao da to nisu radili jer u početku nisu imali informacije o krivičnim djelima.

Branilac je rekao da je Dželko ranjen 2015. od avio-bombe, na šta je svjedok kazao da o tome nema pouzdane informacije. Na tvrdnju branioca da nakon ranjavanja nije mogao učestvovati u borbenim dejstvima, Hasanović je rekao da je bio vojno angažovan, ali da ne zna da li je bio u borbenim dejstvima ili u centrima za obuku.

Dželko je optužen za pridruživanje terorističkoj organizaciji.

Novi svjedoci biće saslušani 17. juna ukoliko Odbrana i Tužilaštvo do tada ne postignu sporazum o priznanju krivice. Mogućnost priznanja krivice ranije je spominjana, a na današnjem ročištu je rečeno da se vode pregovori.

 

Marija Taušan


This post is also available in: English