Vijest

Slavko Milovanović traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin kod Srebrenice

27. Maja 2020.14:26
Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je Bosnu i Hercegovinu i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.

This post is also available in: English (English)


Slavko Milovanović Izvor: BIRN BiH

Milovanovićev pravni zastupnik Petko Pavlović je na pripremnom ročištu među dokazima predložio da se izvrši uvid u pravosnažnu presudu Suda BiH, zahtjev upućen Ministarstvu pravde, sudska rješenja o određivanju i ukidanju mjera zabrane koje su bile na snazi skoro 15 mjeseci, a predložio je i vještačenje neuropsihijatra.

“Vještačenje se predlaže da se utvrdi stepen i intenzitet trajanja duševnih bolova i straha zbog ishoda krivičnog postupka, povrede ugleda i časti”, rekao je Pavlović, koji je na ročištu predočio i medicinsku dokumentaciju o Milovanovićevom pogoršanom zdravstvenom stanju.

Na ročištu nije pristupio niko iz Pravobranilaštva BiH, a sutkinja Dragica Miletić je navela da je dostavljen podnesak kojim obavještavaju Sud da ne mogu pristupiti iz objektivnih razloga, a u kojem se, kako je ona dodala, osporava osnovanost tužbenog zahtjeva u cijelosti.

Sud BiH je u novembru 2019. pravosnažno oslobodio Milovanovića optužbe da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, u maju 1992. godine s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, u srebreničkom selu Rešagići učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća bošnjačkih civila, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Naredno ročište po Milovanovićevoj tužbi zakazano je za 22. juli.

This post is also available in: English (English)