Vijest

Oprema za pokretnu bolnicu još uvijek u carinskim procedurama

27. Maja 2020.16:28
Pokretna bolnica koju je Republika Srpska platila oko četiri miliona maraka još uvijek nije ispunjena medicinskom oprememom i za sada se na mjestu gdje se ona montira u blizini Banjaluke nalaze samo prazni šatori, dok uvoznik opreme za bolnicu uz pomoć druge kompanije pokušava da završi carinske procedure prije isteka roka.


Mobilna bolnica. Izvor: Gerila.info

Hitna nabavka bolnice zbog epidemije koronavirusa pokrenuta je krajem marta kada je iz Vlade Republike Srpske saopšteno da je rok za isporuku deset dana.

Krajem maja šatori montirani u banjalučkom prigradskom naselju Zalužani su i dalje prazni. Zvanično se čeka da medicinska oprema koja je uskladištena na terminalu bude ocarinjena. Prije toga moraju biti izdate sve potrebne dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su potvrdili da rok za carinjenje medicinske opreme kojom treba da bude opremljena pokretna bolnica ističe sredinom narednog mjeseca. Glasnogovornik Uprave Ratko Kovačević objasnio je da je prvi dio uvoza završen 24. aprila, kada je podnesena carinska prijava i završen carinski postupak.

“Tu se radilo o unošenju šatora, kreveta, aparata, ormara, kablova i slično, i radi se o opremi za koju nije potrebna dozvola agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Drugi dio opreme je stigao na Aerodrom Banjaluka početkom maja. Taj dio i dalje stoji pod carinskim nadzorom na aerodromu”, kaže Kovačević i objašnjava kako je riječ o medicinskoj opremi za koju je pored ostalog neophodna i dozvola Agencije.

“Još uvijek nije pokrenuta carinska procedura jer uvoznik vjerovatno čeka dozvolu. Do 15. juna je rok do kojeg treba podnijeti prijavu za carinjenje”, govori Kovačević.

U Agenciji za lijekove BiH su potvrdili da oni još nisu dobili zahtjev za obradu medicinske opreme, ali da su u kontaktu s uvoznikom pokretne bolnice.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je u stalnom kontaktu sa predstavnicima firme ‘Global Balkan’, te smo od strane istih obaviješteni da će se u toku ove sedmice veleprometnik ‘Derby Trade’ iz Brčkog javiti kao ovlašeni zastupnik najvećeg dijela opreme u pokretnoj bolnici, zahtjevom za uvoz medicinske opreme”, pojasnili su ovoj državnoj Agenciji.
Prema informacijama iz institucija, čini se da se kompanija “Global Balkan” od koje je Vlada Republike Srpske kupila pokretnu bolnicu suočava sa problemima pri carinjenju i registraciji opreme.

Za dio opreme proizvođača “Fazzini” ekskluzivni zastupnik je firma “Derby Trade” iz Brčkog, navodi vlasnik ove kompanije Zdravko Marinčić. On objašnjava da je njegova firma registrovana kod Agencije za lijekove BiH kao zastupnik italijanskog medicinskog brenda. Zbog toga, kaže, treba da “završe posao” oko carinjenja.

Tvrdi i da za dio uvezene opreme u BiH niko nema pravo uvoza pa se mora provesti procedura interventne nabavke.

“Mi smo rekli da smo voljni da uradimo taj dio posla. A šta je taj dio posla? Dakle da kupcu, u ovom slučaju izvršiocu, damo potrebne dozvole u pismenoj formi da mogu koristiti našu registraciju medicinskih sredstava i da nesmetano mogu da ista uvezu odnosno ocarine u državi”, navodi Marinčić.

On napominje da njegova firma nije odgovorna za cijenu i stanje opreme već samo svojom dozvolom omogućava drugoj kompaniji da ocarini medicinsku opremu.

“Mi smo jednostavno izašli u susret da taj dio posla bude konačno završen”, kaže vlasnik “Derby Tradea” za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Vlasnik kompanije “Balkan Global”, koja je uvoznik pokretne bolnice, Slaven Ristić koji je i direktor “Tehničkog remonta Bratunac” ranije je izjavio kako je uz pomoć svojih kontakata omogućio da pokretna bolnica iz Njemačke ne ode u Vijetnam, kako je planirano, već u Republiku Srpsku.


Radovan Višković. Izvor: Gerila.info

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je potvrdio da je donio odluku da Vlada kupi pokretnu bolnicu nakon što je razgovarao sa Ristićem. Prvo sam se konsultovao sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović na sastanku koordinacionog tima za praćenje vanredne situacije, napomenuo je premijer Republike Srpske.

“Radi se o gospodinu Ristiću. Ja sam njega nazvao da vidim da li on može svojim vezama da obezbijedi određene ekstrakcije za testiranje, što je on i uradio. Preko njega smo to obezbijedili. On mi je tada spomenuo da on posjeduje tu mobilnu bolnicu koja se nalazi u Njemačkoj i koja je spremna za Vijetnam i rekao evo razmislite. Ja sam se konsultovao sa srpskim članom Predsjedništva i predsjednicom Republike i oni su to odobrili”, kazao je prošle sedmice Višković odgovarajući na pitanje BIRN-a BiH.

Protiv Radovana Viškovića, ali i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića, poslanik PDP-a Draško Stanivuković je zbog nabavke pokretne bolnice podnio krivičnu prijavu.

Bolnica je nabavljena bez objavljivanja obavještenja o nabavci a zbog, kako je objašnjeno iz Vlade RS-a, hitnosti nabavke prouzrokovane epidemijom u Republici Srpskoj.

U Transparency Internationalu u BiH postavljaju pitanje kako je moguće da je nešto nabavljeno pod oznakom hitno, uz izuzeće primjene Zakona o javnim nabavkama, a da još nije isporučeno. Napominju da je sam premijer priznao da je bolnica kupljena nakon što mu je ponuđena u telefonskom razgovoru.

“To znači da nije prethodno bila iskazana potreba, zapravo već se na taj način dogovorilo. Niko od odgovornih u Republici Srpskoj ne vidi ništa sporno niti ima potrebu da objasni sve ovo”, kaže za BIRN BiH Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala u BiH.

Vlasnik firme “Derby Trade”, kojoj je kao jedinom ovlaštenom uvozniku konkretne medicinske opreme povjeren posao carinjenja, smatra da krajnji rok za carinjenje opreme uskladištene pod carinskim nadzorom na banjalučkom aerodromu, koji ističe 15. juna, neće biti probijen.

Vanredno stanje u Republici Srpskoj ukinuto je na prošlosedmičnom zasjedanju entitetskog parlamenta, ali vlasti u Republici Srpskoj tvrde da je kupovina pokretne bolnice dobar posao jer bolnica može da posluži u bilo kojoj vanrednoj situaciji.

Vladimir Kovačević