Vijesti


Gorka studentska iskustva sa Bjelava tokom pandemije i karantina 30. Juna 2020. Vijest Studentica i stanarka sarajevskog studentskog doma na Bjelavama Vahida Arnautović bila je van Bosne i Hercegovine kada je zbog pandemije koronavirusa proglašeno vanredno stanje i kada je saznala da se neće moći vratiti u svoju studentsku sobu jer je dom pretvoren u karantin za sve koji se vraćaju u Sarajevo iz inostranstva.
BIRN BiH i forumZFD počinju kampanju podsjećanja na genocid u Srebrenici 30. Juna 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Forum Civilna mirovna služba (forumZFD), dvije organizacije koje su u BiH aktivne u oblasti tranzicijske pravde i suočavanja sa prošlošću, pokreću online kampanju povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, kako bi javnost podsjetile na utvrđene sudske činjenice o zločinu u julu 1995. godine.
Mjesec arhive BIRN-a BiH o Srebrenici – Podsjećanje na žrtve genocida 30. Juna 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tokom mjeseca jula podsjetit će na društvenim mrežama na najznačajnije tekstove o Srebrenici nastale tokom proteklih 15 godina.
Optuženi za ratovanje u Siriji Milarem Berbić odbio da se izjasni o krivici 30. Juna 2020. Vijest Milarem Berbić, koji je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, odbio je da se izjasni o krivici.
Komercijalno testiranje na koronavirus pokrenulo niz dilema među građanima 30. Juna 2020. Vijest Nakon povćeanja broj pozitivinih na koronavirus u Bosni i Hercegovini i zahtjeva pojedinih država da je pri ulasku potreban negativan test na virus, građani su na društvenim mrežama izrazili nedoumice gdje uraditi ispravan test i zbog čega je razlika u cijeni testiranja u privatnim i državnim klinikama.
Iskustva online nastave na Univerzitetu u Sarajevu tokom pandemije 30. Juna 2020. Vijest Nepredviđeni završetak nastavne godine online predavanjima mogao bi uz izazove za studente i profesore donijeti i neočekivane napretke, kažu iz nekoliko sarajevskih fakulteta.
Vlasnici malih obrta u Krajini sa neizvjesnošću čekaju pomoć vlasti 29. Juna 2020. Vijest Vlasnica trgovačke radnje u Cazinu Nejra Japić jedna je od onih koji su ispunili uslove za pomoć privrednicima, nakon što je morala svoju radnju zatvoriti 16. marta zbog odluke Vlade Unsko-sanskog kantona o zabrani rada usljed pandemije koronavirusa.
Objavljena stranica koja sadrži originalne interne dokumente takozvanog ISIL-a 29. Juna 2020. Vijest Program za ekstremizam pri Univerzitetu George Washington u partnerstvu sa novinama The New York Times ozvaničio je početak rada internet stranice “ISIS files” koja će digitalizovati više hiljada dokumenata terorističke organizacije ISIL koji su pronađeni u napuštenim prostorijama ove zloglasne organizacije prije nekoliko godina.
Predmet “Respiratori”: Zatraženo određivanje mjera zabrane Aleksandru Zolaku 29. Juna 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Državni sud odredi mjere zabrane Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, osumnjičenom za zloupotrebu položaja zbog sumnje da je iskoristio ovlasti i prekoračio ovlaštenje u vezi sa slučajem “Respiratori”, omogućivši “F.H. Srebrena malina” upis u registar veleprometnika medicinskih sredstava i u konačnici dozvolu za uvoz respiratora.
Nalaz vještaka o pretrpljenoj boli Gogića zbog mjera zabrane 29. Juna 2020. Vijest Na ročištu po tužbi Osmana Gogića protiv Bosne i Hercegovine uložen je nalaz vještaka o pretrpljenom strahu i duševnoj boli zbog mjera zabrane.