Vijest

Mjesec arhive BIRN-a BiH o Srebrenici – Podsjećanje na žrtve genocida

30. Juna 2020.11:56
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tokom mjeseca jula podsjetit će na društvenim mrežama na najznačajnije tekstove o Srebrenici nastale tokom proteklih 15 godina.


Potočari. Izvor: BIRN BiH

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici BIRN BiH će objaviti i specijalan medijski paket koji će uključivati reportaže, istraživanja, analize, ispovijesti žrtava i emisiju TV Justice posvećenu revizionističkim narativima o genocidu.

“Na našim društvenim mrežama pratioci će, između ostalog, moći pregledati izabrane novinarske radove iz naše velike arhive u kojoj je Srebrenici i genocidu uvijek posvećena posebna pažnja u redakciji”, kazao Semir Mujkić, urednik BIRN-a BiH, dodajući da su novinarke i novinari sa portala Detektor između ostalog pratili sva suđenja za genocid i druge ratne zločine pred Sudom BiH i Haškim tribunalom.

U sadržaju iz arhive BIRN-a BiH koji će biti objavljeni od 1. do 31. jula 2020. godine na Facebooku, Twetteru i Instagramu čitatelji će moći pročitati priče porodica žrtava i preživjelih, među kojima je bolna priča Šuhre Malić koja je tokom genocida izgubila dva sina, kao i ispovijest Srebreničanke silovane nakon poroda i preživjelog Srebreničanina koji je tijelo brata nosio 20 kilometara.

U jednoj od priča iz arhive sagovornici BIRN-a BiH govore o susretu sa Ratkom Mladićem u Potočarima, a i kolege novinari prisjetili su se najtežeg zadatka iz perioda izvještavanja tokom i nakon genocida.

Brojne analize i TV emisije BIRN-a BiH posvećene su toku i dokazivanju genocida, a sa čitateljima će biti podijeljena i analiza o negiranju genocida i posljedicama koje negiranje nosi sa sobom, kao istraživanja o brojnim stratištima koja su ostala neistražena i neprocesuiranim zločinima iz jula 1995. godine.

Od svog formiranja 2005. godine BIRN BiH informira javnost o procesuiranju ratnih zločina pri državnom i lokalnim sudovima u BiH te Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

U skladu sa svojom ciljevima, BIRN BiH objavljuje visokokvalitetne izvještaje, istraživanja i analize iz ključnih oblasti tranzicijske pravde, vladavine zakona i rada pravosuđa.

Džana Brkanić