Vijesti


Emir Ališić Naredne sedmice počinju suđenja Emiru Ališiću i Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji 3. Jula 2020. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, početi suđenja Emiru Ališiću i Milaremu Berbiću, koje Državno tužilaštvo tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.
Vještačenje o finansijskim gubicima ribnjaka Ramiza Halilovića 3. Jula 2020. Vijest Na ročištu po tužbi Ramiza Halilovića protiv Bosne i Hercegovine, vještakinja ekonomske struke zaključila je da je njegova firma bila u gubitku 143.000 konvertibilnih maraka (KM) u periodu od 2013. do 2018. godine.
Holandija formirala komisiju za određivanje odštete porodicama ubijenih u Srebrenici 2. Jula 2020. Vijest Nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije po kojoj je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt 350 muškaraca u Srebrenici u julu 1995. godine, holandska Vlada je formirala ekspertsku komisiju koja će odrediti odštetu za preživjele članove porodica, prenosi državni holandski medij NOS.
Odbijen prijedlog Kemala Čauševića za izuzeće tužioca Dubravka Čampare 2. Jula 2020. Suđenje Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, saopćeno je da je odbijen njegov prijedlog za izuzeće tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare.
Miletić: Analiza i prikaz poziva 1. Jula 2020. Suđenje Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), svjedočio je o analizi i šematskom prikazu komunikacije, poziva i SMS poruka, koja je ostvarena s telefonskih brojeva optužene Miletić te brojeva koje su koristili S-1, S-2 i Vlatka Maksimović.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Ostao u Siriji do zadnje sekunde 1. Jula 2020. Suđenje Na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je nalaz o “Islamskoj državi”, organizaciji ISIL-a te o državljanima BiH koji su išli na strano ratište.
Razmatranje sporazuma o krivnji Armena Dželke 15. jula 1. Jula 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje terorističkoj organizaciji, vještak neuropsihijatar je kazao da je optuženi Armen Dželko izrazio iskreno kajanje i žaljenje zbog perioda koji je proveo na stranom ratištu u Siriji, kao i da je sposoban da prati tok suđenja.
Do septembra produžen rok za izvještaje komisija o stradanju u Srebrenici i Sarajevu 1. Jula 2020. Vijest Rok za završetak izvještaja dvije komisije Vlade Republike Srpske o stradanjima u Srebrenici i Sarajevu, koji je bio predviđen do proljeća 2020. godine, produžen je do kraja septembra, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Istražioci ispričali kako su pronašli video i identifikovali Kasupovića 1. Jula 2020. Suđenje Na suđenju Senadu Kasupoviću za terorizam, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o načinima na koje su dolazili do informacija o optuženom i njegovom boravku u Siriji.
U Laktašima uhapšeni članovi grupe “Pravda za Davida” 30. Juna 2020. Vijest Policija je u Laktašima uhapsila dvoje aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida” koji su zajedno sa još desetak građana došli na zakazano ročište Rajku Topiću, koji je prema prekršajnoj prijavi remetio javni red i mir prošle godine ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.