Vijest

BIRN BiH i forumZFD počinju kampanju podsjećanja na genocid u Srebrenici

30. Juna 2020.13:00
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Forum Civilna mirovna služba (forumZFD), dvije organizacije koje su u BiH aktivne u oblasti tranzicijske pravde i suočavanja sa prošlošću, pokreću online kampanju povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, kako bi javnost podsjetile na utvrđene sudske činjenice o zločinu u julu 1995. godine.


Ilustracija. Izvor: BIRN BiH

Svakog dana tokom mjeseca jula objavljivat ćemo po jedan video u trajanju od oko jedne minute u kojima ćemo retrospektivno prikazati događaje u Srebrenici tokom jula 1995. godine, a na temelju materijala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Ovom kampanjom želimo da se sjetimo i odamo počast svim žrtvama genocida i njihovim porodicama.

“Cilj online kampanje je skrenuti pažnju na važnost utvrđenih sudskih činjenica iz pravosnažnih presuda Haškog tribunala. Želimo naglasiti da sudski utvrđene činjenice ne smiju služiti za prilagođavanje prošlosti političkim potrebama, već nam trebaju služiti kao opomena da se ovakvi zločini ne ponove”, kažu iz forumaZFD.

Nadamo se da ovaj pristup može pomoći svima nama u suočavanju sa prošlošću, koliko god ona bila bolna. Na temeljima revizionizma i negiranja i glorificiranja genocida i drugih ratnih zločina ne može se graditi sadašnjost niti budućnost, dodaju iz forumaZFD.

Videa će biti objavljivana svaki dan od 1. jula na Facebook stranicama Detektora i forumaZFD BiH.

Rat u BiH, tokom kojeg su od 1992. do 1995. počinjeni mnogobrojni ratni zločini – genocid, etničko čišćenje, silovanje, masovna pogubljenja, organizovani su logori, mučenje i silovanja – jedan je od najbolje dokumentiranih ratova zbog svih provedenih suđenja, prikupljenih dokaza, svjedočenja, kao i zbog ogromne dokumentacije koja je pohranjena i objavljena na internetu.

Uprkos velikom broju presuda i utvrđenih sudskih činjenica za počinjene ratne zločine, u javnom diskursu rasprostranjeno je negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina, a nalazi sudova se često ne priznaju.

Prva osuđujuća presuda za genocid u Srebrenici donijeta je 2004. godine u predmetu protiv Radislava Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), kada je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i prvi put utvrdio da je u Srebrenici bio genocid.

Do sada je pred Haškim tribunalom i sudovima u regionu za ove zločine osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca, van svake razumne sumnje, desio genocid.

Semir Mujkić