Vijesti


Sanela Gorušanović-Butigan izabrana za potpredsjednicu VSTV-a 24. Juna 2020. Vijest Nakon isteka mandata Ružici Jukić, za novu potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na današnjoj sjednici jednoglasno je izabrana Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu.
Sapni u pandemiji nedostaje sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata 24. Juna 2020. Vijest Mala bosanskohercegovačka općina Sapna morala je tokom najosjetljivijeg perioda pandemije koronavirusa posuđivati sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata zaraženih virusom jer nema vlastito vozilo.
Ustavni sud odbio apelaciju Edina Sakoča 24. Juna 2020. Vijest Ustavni sud BiH odbio je, kao neosnovanu, apelaciju Edina Sakoča, osuđenog na pet godina zatvora za pomaganje u ubistvu dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Počitelj u općini Čapljina, utvrdivši da nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravni lijek.
Muharem Dunić osuđen na tri i po godine zbog ratovanja u Siriji 23. Juna 2020. Vijest Muharem Dunić osuđen je na tri i po godine zatvora zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno sudjelovanja na ratištu u Siriji.
Emir Ališić negirao krivicu za ratovanje u Siriji 23. Juna 2020. Vijest Emir Ališić, optužen za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Perišić i Zoranović: “Čuo sam krike svoje sestre i nikako joj nisam mogao pomoći” 22. Juna 2020. Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici Ivan Matešić, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pročitao je iskaze zaštićenog svjedoka R-2 iz 2014. i 2015. godine u kome je on naveo da su mu u Srednjoškolskom centru silovane sestra i kćerka, te da su zatočenici premlaćivani.
Određen pritvor optuženom za zločin u Zvorniku Ademu Kostjerevcu 22. Juna 2020. Vijest Državni sud odredio je pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine, kojeg su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 18. juna izručile Bosni i Hercegovini.
Odlučivanje o prekršajnim prijavama u Laktašima zabrinjava banjalučke aktiviste 22. Juna 2020. Vijest Banjalučki sud odbio je nedavno još jednu policijsku prijavu protiv aktivista iz grupe “Pravda za Davida”, ali se dvoje njih uskoro trebaju pojaviti na sudskom odlučivanju u Laktašima, što zabrinjava aktiviste da će doći do promjene prakse i prvog potvrđivanja prekršajnih naloga, kažu sagovornici za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Haško tužilaštvo traži hitno zakazivanje žalbi na presudu Ratku Mladiću 19. Juna 2020. Vijest Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatražilo je hitno zakazivanje iznošenja žalbi na nepravosnažnu presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.
Sud BiH Iduće sedmice počinju suđenja za genocid u Srebrenici i zločine u Brčkom 19. Juna 2020. Vijest Pred Državnim sudom naredne sedmice počinju suđenja Milomiru Savčiću, kojeg optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i petorici optuženih za zločine počinjene na području Brčkog.