Vijest

Gorka studentska iskustva sa Bjelava tokom pandemije i karantina

30. Juna 2020.16:11
Studentica i stanarka sarajevskog studentskog doma na Bjelavama Vahida Arnautović bila je van Bosne i Hercegovine kada je zbog pandemije koronavirusa proglašeno vanredno stanje i kada je saznala da se neće moći vratiti u svoju studentsku sobu jer je dom pretvoren u karantin za sve koji se vraćaju u Sarajevo iz inostranstva.


Karantin na Bjelavama. Izvor: N1

Ona je svoje nezadovoljstvo iskazala preko objava na društvenim mrežama poput brojnih drugih studenata. Rekla je da je razočarana odlukama koje su donesene i koje su bile štetne za studente, ali da njima nije iznenađena. Takve odluke su, prema njenim riječima, postale svakodnevnica za studente na Bjelavama.

“Studenti su se trebali pitati o vlastitoj sudbini, odnosno njihovi predstavnici kojih se odluke tiču”, navodi ona.

Danas, kada su studenti već odavno u svojim studentskim sobama, i dalje je ostalo puno pitanja na koje studenti kažu da nisu dobili dovoljno dobre odgovore.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo i saglasnošću Federalnog ministarstva zdravstva kao i Federalne uprave civilne zaštite određeni paviljoni Studentskog naselja na Bjelavama su pretvoreni u karantin za građane.

Studenti koji su do tada bili smješteni u domu poslani su kućama. Oni koji su se u tom trenutku već zadesili kod kuće nisu mogli pristupiti svojim ličnim stvarima.

Studenti ni na koji način nisu bili obaviješteni o tome, a kasnije im je zabranjeno da iz soba uzmu svoje stvari, kaže Kenan Velagić, predsjednik Udruženja studenata “Studentskog centra” Sarajevo (USSC).

“Informacija o odluci da se studenti isele sa Bjelava je došla do USSC-a 26. marta u 19 sati i od tog trenutka pa do kasno u noć članovi USSC-a su pokušavali stupiti u kontakt sa raznim nadležnim institucijama i osobama, međutim odgovora nije bilo”, govori Velagić i objašnjava da je u odluci bilo navedeno da se iz Doma mora iseliti oko 150 osoba.

“Odluka je donesena kasno i nije ostavljen prostor za bilo kakvu žalbu. Cijelu večer i sutradan USSC se medijski oglašavao, međutim odgovorne osobe su odgovornost prosljeđivale sa jednih na druge i nismo mogli ući u trag čija je zapravo ideja bila da se od svih mogućih praznih smještajnih kapaciteta u državnom i kantonalnom vlasništvu odaberu ‘Bjelave’”, kaže Velagić.

Tarik Ćurić, direktor Javne ustanove “Studentski centar”, ističe da se donošenjem odluke u ovoj javnoj ustanovi neplanirano pojavio gubitak veći od pola miliona maraka za period koji studenti nisu bili u domovima.

Od devet paviljona koliko ih postoji u studentskom naselju na Bjelavama sedam je u funkciji. Preostala dva nisu uslovna za život, a jedan od njih se trenutno obnavlja, kazao je Ćurić.

Za potrebe karantina, institucije su odredile da drugi, četvrti i sedmi paviljon budu paviljoni u kojima će biti smještene osobe koje su obavezne da budu u karantinu. Ostali paviljoni su bili namijenjeni za izmještanje stvari studenata koji nisu mogli da dođu po svoje stvari u terminu koji je bio određen prije smještanja prve grupe korisnika karantina.

Nakon što je ukinut karantin i studentima dozvoljeno da se vrate u svoje sobe, za njih su uvedena nova pravila. Tako, od ponovnog useljenja studenti jedino sa maskom mogu da uđu u studentski restoran, a sjedenje u bifeu je dozvoljeno u grupama od po tri osobe.

Ovaj tekst je nastao tokom kampanje BIRN-a BiH za izvještavanje studenata novinarstva i mladih novinara o pandemiji koronavirusa. 

 

Amir Husrep