Vijesti


Revizorski izvještaj: Državna Agencija za lijekove netransparentno zapošljavala u 2019. godini 29. Juna 2020. Vijest Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je tokom 2019. godine zapošljavala nove radnike na određeno bez provođenja javnog oglasa te ponovo angažirala osobe putem ugovora o djelu za poslove predviđene sistematizacijom radnih mjesta, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.
Počeli razgovori o provođenju odluke UN komiteta protiv torture 26. Juna 2020. Vijest Deset mjeseci nakon što je UN-ov komitet protiv torture zatražio od Bosne i Hercegovine javno izvinjenje i isplatu štete žrtvi seksualnog nasilja, država još uvijek nije poduzela konkretne korake kako bi ispunila svoje obaveze prema UN Konvenciji, ali i niz međunarodnih konvencija čiji je potpisnik.
Handkeova skulptura u Banjaluci mogla bi biti završena do septembra 26. Juna 2020. Vijest Najava da će skulpturu u Banjaluci dobiti Peter Handke, austrijski pisac čije je nagrađivanje Nobelovom nagradom ranije izazvalo brojne reakcije kod žrtava, ponovo je pokrenulo niz komentara i reakcija. Umjetnik koji radi na skulpturi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako očekuje da će posao biti završen do septembra ove godine.
Predmet “Respiratori”: Aleksandru Zolaku u ponedjeljak ročište pred Sudom BiH 26. Juna 2020. Vijest U ponedjeljak, 29. juna pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na kojem će se zatražiti mjere zabrane, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Optuženi za ratovanje u Siriji Milarem Berbić se naredne sedmice izjašnjava o krivinji 26. Juna 2020. Vijest U utorak, 30. juna pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište na kojem će se Milarem Berbić, optužen za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno ratovanje u Siriji u strukturama takozvanog ISIL-a, izjasniti o krivnji.
Adem Kostjerevac negirao krivicu za silovanje u Zvorniku 1992. godine 26. Juna 2020. Vijest Adem Kostjerevac, kojeg su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 18. juna izručile Bosni i Hercegovini, negirao je krivicu za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine.
Tepić i ostali: Dobro mišljenje o Dušku Maksimoviću 25. Juna 2020. Suđenje Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši kazao je da je tokom rata Duško Maksimović pomogao njegovoj porodici.
Dom naroda odbio Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima VSTV-a 25. Juna 2020. Vijest Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odbio je danas Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u sadašnjem sastavu, koji je ranije predložio državni poslanik Dragan Mektić.
Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe na području Bratunca 24. Juna 2020. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe pronađene su na području Bratunca tokom dvije ekshumacije koje su rađene po naredbi Državnog suda, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO).
VSTV: Sudije i tužioci se pred istražnom komisijom trebaju suzdržati od komentarisanja predmeta 24. Juna 2020. Vijest Tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jednoglasno su usvojeni zaključci o saradnji sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.