Vijest

Predmet “Respiratori”: Zatraženo određivanje mjera zabrane Aleksandru Zolaku

29. Juna 2020.16:10
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Državni sud odredi mjere zabrane Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, osumnjičenom za zloupotrebu položaja zbog sumnje da je iskoristio ovlasti i prekoračio ovlaštenje u vezi sa slučajem “Respiratori”, omogućivši “F.H. Srebrena malina” upis u registar veleprometnika medicinskih sredstava i u konačnici dozvolu za uvoz respiratora.


Aleksandar Zolak. Izvor: BIRN BiH

Državno tužilaštvo je tražilo da se Zolaku mjesec dana zabrani sastajanje sa zaposlenicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji su direktno radili na predmetu “F.H. Srebrena malina” po zahtjevu preduzeća “Srebrena malina”, te sa drugim osumnjičenima u predmetu “Respiratori”.

Mirza Hukeljić, tužilac Državnog tužilaštva, kazao je da Tužilaštvo predlaže mjere zabrane od mjesec dana kako bi saslušalo svjedoke iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva te njihove iskaze uporedilo sa pribavljenim materijalnim dokazima.

“Tužilaštvo provodi istragu u vezi s uvozom 100 respiratora. Najavili smo proširenje istrage, proveli smo predistražne radnje, na osnovu tih radnji došli smo do saznanja da je osumnjičeni Zolak Aleksandar počinio krivično djelo zloupotreba položaja jer je iskoristio ovlasti i prekoračio ovlaštenja, jer je donio rješenje o upisu ‘Srebrene maline’ u registar veleprometnika medicinskih sredstava – koja je na taj način dobila saglasnost za uvoz respiratora”, kazao je Hukeljić.

On je istaknuo da je Tužilaštvo nesumnjivo došlo do zaključka da “Srebrena malina” većinu uslova za upis u registar veleprometnika nije ispunjavala, od stručnog kadra, uvjeta skladištenja opreme i drugog.

Određivanju mjera zabrane protivila se Zorlakova braniteljica Senka Nožica, koja je rekla da je njen branjenik u potpunosti zakonito postupio i donio predmetnu odluku prema uobičajenoj proceduri kako se radi u Agenciji.

“Ne postoji osnovana sumnja da je počinio bilo koje krivično djelo. Zasad postoje indicije Tužilaštva da je premijer Federacije Fadil Novalić zahtijevao da on izda rješenje protivno zakonu da uveze 100 respiratora.

Ničim nije dokazano da je moj branjenik imao umišljaj da za nekoga i nekome pribavi korist. (…) Hitno postupanje ne znači nezakonito postupanje”, kazala je Nožica.

Tužilac Džermin Pašić naveo je da postoje čvrsti dokazi, presretnute komunikacije premijera Federacije i Zolaka u vezi sa statusom “Srebrene maline” i dokazi subjektivne prirode.

“Ne radi se o indicijama jer tu je umišljalj Zolaka”, kazao je Pašić.

Tužilac Hukeljić je istaknuo da pravno lice prije nego se počne baviti djelatnošću prijavljuje svoju djelatnost Agenciji.

“Pravno lice ‘Srebrena malina’ je najkasnije 3. aprila prodalo 100 komada respiratora, a 21 dan nakon toga je tek prvi put podnijelo zahtjev za upis u registar”, kazao je Hukeljić.

Ranije su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjoj Luci.

Agencija je ranije objavila da je izdala dozvolu o uvozu stotinu respiratora u BiH firmi “F.H. Srebrena malina”.

Ovu nabavku vrijednu 10,5 miliona maraka istražuje Tužilaštvo BiH i u njoj su do sada bili osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Sud BiH će odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH donijeti naknadno.

Albina Sorguč