Vijesti


Omladinski kamp u Srebrenici: Mladi protiv poricanja i relativizacije zločina 8. Jula 2020. Vijest U Srebrenici se tokom narednih pet dana održava Omladinski kamp 2020. “Suočavanje sa prošlošću za budućnost”, u saradnji Memorijalnog centra i Centra za postkonfliktna istraživanja, čiji cilj je pružiti znanje mladima o događajima iz jula 1995. godine i osnažiti ih za borbu protiv poricanja genocida i relativizacije zločina.
Miletić: Prigovori na prijedloge i dokaze Kantonalnog tužilaštva 8. Jula 2020. Suđenje Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, Općinski sud je odbio prijedlog Optužbe da se sasluša vještakinja forenzičar koja je trebala da iznese nalaz i mišljenje o prisluškivanim razgovorima, jer su naredbe za vještačenje proglašene nezakonitim.
Aktivist u Banjaluci priveden tokom konferencije za novinare 7. Jula 2020. Vijest Policija u Banjoj Luci ponovo je privela Ozrena Perduva, aktivistu neformalne grupe „Pravda za Davida“. On je uhapšen kada su članovi ove grupe održali konferenciju za medije na banjalučkom trgu Krajine povodom dvije godine od jednog od velikih skupova Pravde za Davida u ovom gradu.
Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici ograničeno mjerama pandemije 6. Jula 2020. Vijest Nizom aktivnosti prije dženaze i ukopa žrtava 11. jula u Potočarima bit će obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, ali su planovi zbog pandemije koronavirusa doživjeli velike izmjene, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.
Beograd: Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora 6. Jula 2020. Suđenje Sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u zatvoru kojeg je prema optužnici tokom rata vodila Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) u blizini Sarajeva.
Pet stvari koje trebate znati iz izvještaja o terorizmu za 2019. godinu 5. Jula 2020. Vijest Tokom 2019. godine državljani Bosne i Hercegovine nisu odlazili na strana ratišta ali nekoliko destina njih i dalje se nalazi u Siriji, Iraku i Ukrajini dok se zemlja suočava sa izazovima borbe protiv terorizma zbog nesaradnje policijskih agencija i niskih sudskih kazni a svijet sa narastajućoj prijetnji od desničarskog ekstremizma, dijelovi su posljednjeg izvještaja o terorizmu koga je američki State department objavio nedavno.
Nomadski spomenik posvećen žrtvama genocida ove godine u Srebrenici 3. Jula 2020. Vijest Nomadski spomenik umjetnice Aide Šehović napravljen od fildžana u koji se u znak sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine sipa kafa, ove godine biće postavljen u Srebrenici.
Naredne sedmice počinje suđenje Ademu Kostjerevcu, izručenom iz SAD-a 3. Jula 2020. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Ademu Kostjerevcu, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti u Zvorniku.
Ponovo određen pritvor Armenu Dželki 3. Jula 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je 22. juna uvažio žalbu Državnog tužilaštva i ponovo odredio pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji, zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti ponavljanja djela.
Emir Ališić Naredne sedmice počinju suđenja Emiru Ališiću i Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji 3. Jula 2020. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, početi suđenja Emiru Ališiću i Milaremu Berbiću, koje Državno tužilaštvo tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.